Budžet Uprave carina za 2023. godinu 211,2 miliona dinara

Granični prelaz Gostun biće završen u martu sledeće godine, kompleks na Gradini 2025.

InfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoSrbija

28.11.2022 13:33 Autor: Julijana Vincan 3

Granični prelaz Gostun biće završen u martu sledeće godine, kompleks na Gradini 2025. Granični prelaz Gostun biće završen u martu sledeće godine, kompleks na Gradini 2025.
Predlogom Zakona o budžetu za 2023. godinu za izgradnju graničnog prelaza Gostun planirano je tri miliona dinara, a za izgradnju kompleksa carinske ispostave pri... Granični prelaz Gostun biće završen u martu sledeće godine, kompleks na Gradini 2025.

Predlogom Zakona o budžetu za 2023. godinu za izgradnju graničnog prelaza Gostun planirano je tri miliona dinara, a za izgradnju kompleksa carinske ispostave pri graničnom prelazu Gradina 168,2 miliona dinara. Ukupno je za Upravu carina u narednoj godini planiran iznos od 211,2 miliona dinara, a za 2024. je već najavljeno izdvajanje od 69,6 miliona.

Iz Uprave carina su za Biznis.rs potvrdili da će sredstvima iz budžeta biti finansirana dva njihova projekta.

„Radovi na modernizaciji graničnog prelaza Gostun između Republike Srbije i Crne Gore odvijaju se u skladu sa predviđenom dinamikom. Izgradnja je sada u drugoj fazi, a kraj radova očekuje se u martu 2023. godine“, objašnjavaju naši sagovornici.

Projektom je predviđena izgradnja sedam ulaznih i sedam izlaznih traka, kao i svih pomoćnih objekata neophodnih za nesmetano funkcionisanje graničnih službi. 

„U periodu od jula do septembra ove godine završeni su radovi na upravnoj zgradi, kao i na kontrolnim kabinama, dok je nastavljena izgradnja magacina za smeštaj privremeno zadržane carinske robe, kao i objekta za detaljan pregled prevoznih sredstava“, navode iz Uprave carina.

Tokom letnje turističke sezone granicu na Gostunu dnevno pređe oko 20.000 putnika. Ovaj granični prelaz, između ostalog, karakterišu česte gužve i odroni u njegovoj blizini.

U Strategiji integrisanog upravljanja granicom u Republici Srbiji za period od 2022. do 2027. godine, koju je Vlada Srbije donela u avgustu, navodi se da je rok za izgradnju graničnog prelaza Gostun 2023. godina, a da je iz državnog budžeta za ovaj projekat u 2022. izdvojeno 238,6 miliona dinara.

Iz Uprave carina ističu da su u toku i radovi na izgradnji kompleksa carinske ispostave pri graničnom prelazu Gradina. Oni takođe teku u skladu sa predviđenom dinamikom i nalaze se u drugoj B fazi, čiji je završetak, prema ugovoru, predviđen u junu 2023. godine. U budžetu za sledeću godinu za ovaj projekat je izdvojeno 168,2 miliona dinara.

„Nastavak radova, odnosno izgradnja druge V faze, predviđena je za 2023, 2024. i 2025. godinu. Okončanjem druge V faze bili bi završeni svi radovi na izgradnji ovog kompleksa“, rekli su iz Uprave carina za Biznis.rs.

  • GOCA BG

    28.11.2022 #1 Author

    Prelaz za Cg je u ocajnom stanju,guzve su neverovatne,od proleca kako najavljuju zavrsetak radova,bice druga prica…

    Odgovori

  • BOJANA

    30.11.2022 #2 Author

    To će mnogo umanjiti gužve.

    Odgovori

  • VOJKAN

    30.11.2022 #3 Author

    Bitno je da sve kad bude bilo gotovo bude i prohodno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...