Prva u Evropi sa posebnim antivibracionim rešenjem jezgra

Institut BioSens otvorio novu zgradu za naučnike i startapove

InovacijePreduzetnikSrbija

21.4.2023 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Institut BioSens otvorio novu zgradu za naučnike i startapove Institut BioSens otvorio novu zgradu za naučnike i startapove
Novu zgradu Instituta BioSens u Novom Sadu svečano je u sredu 19. aprila otvorila evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija... Institut BioSens otvorio novu zgradu za naučnike i startapove

Novu zgradu Instituta BioSens u Novom Sadu svečano je u sredu 19. aprila otvorila evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel, zajedno sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, direktorom Instituta BioSens Vladimirom Crnojevićem i rukovoditeljkom projekta ANTARES Vesnom Bengin.

Delegacija EU u Srbiji saopštila je da će, zahvaljujući sufinansiranju Evropske unije, novi kapaciteti i visokosofisticirana oprema omogućiti jačanje naučnog potencijala Instituta i transformaciju u Evropski centar izvrsnosti, sposoban da sprovodi najnaprednije projekte primenjive na svetskom nivou.

„BioSens pokazuje da su poljoprivreda i biotehnologija suštinski sektor našeg svakodnevnog života. Sa novim načinom inovacija možemo bolje da povežemo nauku sa inovacijama i obrazovanjem, a sve to kroz Centar za izvrsnost, lidersku ulogu i talenat“, izjavila je na otvaranju komesarka Gabrijel.

Premijerka Brnabić istakla je da je ovo prva zgrada ove vrste sa specifičnim antivibracionim karakteristikama ikada izgrađena u Srbiji, koja omogućava primenu visoko osetljive opreme za razvoj senzora, mikro i nano tehnologija.

„BioSens predstavlja jedini evropski centar izvrsnosti van EU. Digitalna poljoprivreda je sinergija između tehnologije i poljoprivrede, ono što je neophodno u vremenu klimatskih izazova kako bismo obezbedili da poljoprivreda bude održiva, da daje bolje rezultate i da mi kao država, uz pomoć nauke i naučnih instituta, damo adekvatnu podršku našim poljoprivrednicima kako bi bili konkurentni u budućnosti“, navela je ona.

EU finansira Institut BioSens preko projekta ANTARES grantom u vrednosti od 14 miliona evra iz programa „Širenje izvrsnosti i proširenje učešća“ Horizonta 2020.

Vlada Srbije je doprinela sa još 20 miliona evra, koji su delom obezbeđeni kroz kredit Evropske investicione banke od 18 miliona evra. Ovaj iznos posvećen je razvoju istraživačke infrastrukture poput nove zgrade Instituta i najsavremenije naučne opreme.

Direktor BioSens instituta Vladimir Crnojević ocenio je da otvaranje nove zgrade predstavlja novu eru naučno-istraživačkog rada u Srbiji, koja je sada u zamahu.

Ova zgrada je jedna od tehnološki najsloženijih objekata u Srbiji i prva u Evropi sa posebnim antivibracionim rešenjem jezgra koje je otporno na vibracije.

Sledeći korak u digitalnom razvoju je digitalna poljoprivreda, koji predstavlja multidisciplinarni projekat u širem regionu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...