Leskovac najprivlačniji za ulaganje

Investitori zainteresovani za srpske gradove

Srbija

19.2.2024 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Investitori zainteresovani za srpske gradove Investitori zainteresovani za srpske gradove
Među najboljim investicionim lokacijama u Evropi je i nekoliko gradova u Srbiji. U svojoj kategoriji, Leskovac je na prvom mestu, Beograd je na visokom... Investitori zainteresovani za srpske gradove

Među najboljim investicionim lokacijama u Evropi je i nekoliko gradova u Srbiji. U svojoj kategoriji, Leskovac je na prvom mestu, Beograd je na visokom sedmom, a Kragujevac na osmom. Financial Times napravio je listu na kojoj su se našli još Zrenjanin, Subotica i Šimanovci.

Najprivlačniji za investitore u kategoriji manjih gradova je Leskovac. U leskovačkoj severnoj industrijskoj zoni, uz nemačku, mađarsku i grčku kompaniju su domaće, koje decenijama stabilno posluju i neprekidno unapređuju proizvodnju. Odlazak kompanije Jeanci nadomestio je italijanski Aunde. Sve je punija i nova Zelena zona, prenosi RTS.

I Kina i Amerika u Leskovcu

Za dolazak u Leskovac prošle godine zainteresovane su bile kompanije iz Kine i Amerike. Početkom ove, predsednik države najavio je dolazak velike kompanije i ogromne investicije. A investicija vredna 17 miliona evra trebalo bi da zaposli 340 ljudi. Prema nekim najavama proizvodnja u turskoj kompaniji Erenli kreće za mesec dana.

Neprekidno ulaganje u infrastrukturu, novi sportski stadion, rekonstrukcija bolnice, menjaju izgled grada i čine ga atraktivnijim.

„Čitav kraj, čitav region je potpuno počeo drugačije da diše, ima novi sjaj i da omogućava novim investitorima da grade“, kaže gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Pečat kvalitetnog rada koji potvrđuje da se građanima i privredi pruža kvalitetna usluga je BFC sertifikat. Sa ispunjenošću od 96,33 odsto Leskovac ga je zaslužio četvrti put. Zato ne čudi šampionska pozicija na listi uglednog britanskog poslovnog magazina.

„Leskovac itekako ulaže u sebe, ulaže u svoju putnu infrastrukturu, dovodi nove investitore koji otvaraju realna radna mesta, na taj način smanjuje stopu nezaposlenosti, s druge strane Leskovac se nalazi na koridoru“, kaže član Gradskog veća Leskovca Aleksandar Pejčić.

Kragujevac – IT investitori

Industrijska tradicija, povoljni troškovi života i poslovanja, visokoobrazovani radnici, zahvaljujući univerzitetskom centru privlače investitore i u srce Šumadije, posebno iz oblasti informacione tehnologije.

„Iduće nedelje će biti upravo početak izgradnje Inovacionog distrikta u gradu Kragujevcu, pored Data centra, kompanije zasnovane na istraživanju, razvoju inovacija, oni će zaista biti dobrodošli u Kragujevac imaće značajnu podršku u ovoj infrastrukturi. Pored toga, znate, Kragujevac je poznat po reinvestiranju“, kaže direktor RPK Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga Predrag Lučić.

I to je najbolja potvrda dobre investicione destinacije. Yanfeng internacional ima u Kragujevcu dve firme i tri proizvodna pogona.

„Ono što želim da napomenem da smo uspeli da proširimo svoje proizvodne kapacitete za dodatnih 33.000 kvadratnih metara, što će doprineti razvoju grada sa još nekih dodatnih 2.000 radnih mesta u narednom periodu,“ kaže Milan Radović, menadžer fabrike „Yanfeng international automotive tehnology Serbia doo“ u Kragujevcu.

Za domaće i strane investitore – Zrenjanin

Sa dve industrijske i jednom slobodnom zonom Zrenjanin nudi konkurentne uslove za poslovanje i investicije.

„Grad je ove godine opredelio sredstva, uz pomoć republike i uz pomoć pokrajine da se industrijska zona Jugoistok prema Beogradu proširi i da se obezbedi još veći kapacitet za sve strane i domaće investitore“, napomenuo je direktor PRK Srednjobanatskog okruga Predrag Stankov.


Trista trideset evropskih gradova na listi Financial Times svrstano je u pet grupa. Visoke pozicije šest srpskih gradova poruka su svima da je Srbija dobro mesto za ulaganja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...