sme hub karavan sa 30 privrednika mačvanskog okruga

Izazovi MSP sektora prelazak iz ručne u industrijsku proizvodnju, nedostatak neophodne sertifikacije i finansijskih sredstava

PoslovanjePreduzetnikSrbija

4.3.2024 13:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Izazovi MSP sektora prelazak iz ručne u industrijsku proizvodnju, nedostatak neophodne sertifikacije i finansijskih sredstava Izazovi MSP sektora prelazak iz ručne u industrijsku proizvodnju, nedostatak neophodne sertifikacije i finansijskih sredstava
SME HUB Karavan održan je u Šapcu, gde je okupljeno više od 30 privrednika iz mačvanskog okruga. Glavna tema ovog karavana bila je kako... Izazovi MSP sektora prelazak iz ručne u industrijsku proizvodnju, nedostatak neophodne sertifikacije i finansijskih sredstava

SME HUB Karavan održan je u Šapcu, gde je okupljeno više od 30 privrednika iz mačvanskog okruga. Glavna tema ovog karavana bila je kako lokalne firme mogu da postanu deo globalnog lanca snabdevanja.

Fokus je bio na potencijalnim saradnjama između malih i srednjih preduzeća i multinacionalnih, odnosno domaćih velikih kompanija. O potrebama svojih kompanija i iskustvima pričali su predstavnici Adore – Aleksandar Marić,  ZF Srbija – Danijelo Nedić i SIKA – Marko Paunović. Direktor SME HUB, Aleksandar Goračinov, govorio je o uslovima ulaska u projekat, finansiranju i unapređenju MSP sektora u Srbiji.

„Zadatak SME HUB-a može se podeliti na tri stuba: spajanje tržišnih učesnika, transformacija poslovanja i pružanje bespovratnih finansijskih sredstava za razvoj malih i srednjih preduzeća koja žele da budu deo lanca dobavljača multinacionalnim kompanijama. SME HUB pruža bespovratna sredstva za biznis transformaciju u vrednosti maksimum do 100.000 evra“, istakao je Goračinov.

On je dodao da ona mala ili srednja preduzeća koja ispunjavaju uslove mogu da dobiju sredstva za neophodne sertifikate, licence, ERP, profesionalizaciju menadžmenta, izgradnju sistema, reorganizaciju firme, upravljanje finansijama, tokovima novca, ljudskim resursima, prodajom, bezbednost i zaštitu na radu, ESG…

„SME HUB pruža lokalnim firmama mogućnost da na jednom mestu dobiju adekvatnu stručnu podršku i priliku da kroz nas dobiju najbolje konsultante iz različitih oblasti“, zaključio je Goračinov.

Danijelo Nedić, predstavnik multinacionalne kompanije ZF Srbija, naglasio je da je industrija vozila i delova za vozila zahtevna po pitanju pronalaženja dobavljača, s obzirom na to da izbor odobrava sam proizvođač automobila. Lokalnim firmama su potrebni određeni sertifikati i spremnost za izlazak na zahtevno tržište. Prednost ulaska u bazu dobavljača kompanije kao što je ZF Srbija je ta što, kada postanete deo nje, proizvodite delove za sve njihove fabrike širom sveta. To je konkretan primer globalnog lanca snabdevanja“, istakao je Nedić.

Srpska firma Adore je jedna od preduzeća koja je učestvovala u projektu, a Aleksandar Marić, njen suosnivač, izjavio je da su sva očekivanja ispunjena zahvaljujući SME HUB-u.

„Veoma brzo smo krenuli u realizaciju. Zahvaljujući SME HUB-u, kolege iz firme su radile na razvoju znanja, vestina i metodologija iz finansijskog menadžmenta, ljudskih resursa, a uveden je i ERP sistem. To znači da sada u svakom trenutku imamo kontrolu nad proizvodnim procesima, što nam znatno štedi vreme“, istakao je Marić. Dodao je da su najveći izazovi s kojima se njegovo preduzeće suočava prelazak sa ručne na industrijsku proizvodnju, kao i prilagođavanje menadžmenta i zaposlenih na nove proizvodne procese. Adore trenutno završava proces transformacije biznisa i od septembra meseca počinje proizvodnju novog proizvoda sa jednom multinacionalnom kompanijom.

Marko Paunović, predstavnik multinacionalne kompanije SIKA koja se bavi građevinskom hemijom, rekao je da ova kompanija već ima dobavljače iz Srbije i uvek je u potrazi za novim. „Zbog konkurentnosti, stabilnosti i alternative, potrebni su nam domaći dobavljači kako bismo uvek bili aktivni na tržištu u slučaju da dođe do potresa u lancu snabdevanja“, rekao je Paunović.

„Da bismo izvezli proizvod iz Srbije, dobavljač mora posedovati neophodne sertifikate odobrene od strane EU. Ti sertifikati su veoma skupi, oko 50.000 evra, što prilično koči domaća mala i srednja preduzeća. Zbog toga nam saradnja sa SME HUB znači, jer pružaju mogućnost da MSP iz Srbije dođu do neophodne sertifikacije“, dodao je predstavnik SIKA. Govoreći o dobavljačima, Marko Paunović je istakao da uz pomoć SME HUB-a, Marking iz Užica konačno dobija neophodne sertifikate i da je pitanje dana kada će krenuti u proizvodnju, a SIKA sa tim proizvodom dalje u Evropsku Uniju.

Karavan u Šapcu bio je drugi od četiri karavana koji će se održati u Srbiji. Sledeći karavan biće organizovan u Leskovcu, a zatim u Kragujevcu i Subotici.

SME HUB Karavani podržala je OTP banka kao partner projekta, kao i Razvojna agencije Srbije, Automobilski klaster Srbije i Nemačko-srpska privredna komora (AHK).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...