Kod domaćih internet prodavaca potrošene 27,3 milijarde dinara

Izvanredni rezultati u oblasti elektronske trgovine nagoveštavaju nove rekorde

BankeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

6.12.2023 08:01 Autor: Milica Rilak 4

Izvanredni rezultati u oblasti elektronske trgovine nagoveštavaju nove rekorde Izvanredni rezultati u oblasti elektronske trgovine nagoveštavaju nove rekorde
Narodna banka Srbije objavila je da je u trećem tromesečju zabeležen znatan rast broja i vrednosti evro i dinarskih transakcija građana preko internet sajtova,... Izvanredni rezultati u oblasti elektronske trgovine nagoveštavaju nove rekorde

Narodna banka Srbije objavila je da je u trećem tromesečju zabeležen znatan rast broja i vrednosti evro i dinarskih transakcija građana preko internet sajtova, i to u odnosu na isti period prethodne godine.

Prema podacima NBS, na sajtovima domaćih trgovaca u tom periodu izvršeno je više od 9,3 miliona kupovina čija vrednost dostiže 27,3 milijarde dinara, što je predsednik eCommerce Asocijacije Srbije Ivan Tanasković u izjavi za Biznis.rs nazvao „izvanrednim rezultatima elektronske trgovine“.

Rast broja dinarskih transakcija građana preko internet sajtova za 27,72 odsto i vrednosti za 35,86 odsto u trećem tromesečju ove godine u odnosu na isti period 2022. ukazuje na to da popularnost kupovine roba i usluga preko interneta, karticama i elektronskim novcem, nastavlja da raste, ocenili su iz NBS u saopštenju.

Posmatrano u apsolutnim brojevima, ukupno je takvih transakcija u trećem tromesečju 2023. bilo 10 miliona, a od tog broja na internet sajtovima domaćih trgovaca izvršeno je preko 9,3 miliona kupovina. Još intenzivniji rast zabeležen je kod plaćanja na stranim internet sajtovima.

Broj transakcija u evrima porastao je za 61,55 odsto (2,7 miliona naspram 1,7 miliona plaćanja) u odnosu na treći kvartal 2022. godine, dok je njihova vrednost veća za 43,61 odsto, odnosno 147,6 miliona naspram 102,8 miliona evra, ističu iz naše centralne banke.

Broj plaćanja u američkim dolarima na internetu porastao je za 68,09 odsto, na 1,8 miliona naspram 1,1 milion plaćanja, dok je njihova vrednost veća za 36,86 odsto (44,3 miliona naspram 32,4 miliona dolara) u odnosu na treće tromesečje 2022.

Foto: Biznis.rs

„Ukupan broj transakcija kupovine robe i usluga karticama i elektronskim novcem na internetu u svim valutama iznosi 14,8 miliona, što je za 36,72 odsto više nego u trećem tromesečju 2022. godine“, istakli su iz NBS.

Na osnovu ovih podataka, analitičari centralne banke zaključuju da građani Srbije pretežno kupuju u domaćim internet prodavnicama i da se navedeni uzlazni trend nastavlja iz godine u godinu. Naglašavaju da se u skupu podataka ne nalaze kupovine kod kojih se plaćanje vršilo pouzećem robe, s obzirom na to da NBS ne raspolaže tim podacima.

„Elektronska trgovina u Srbiji nastavlja da ostvaruje izvanredne rezultate, što potvrđuje najnoviji izveštaj NBS o broju i vrednosti beskontaktnih transakcija“, poručio je u izjavi za Biznis.rs predsednik eCommerce Asocijacije Srbije Ivan Tanasković.

„U 2023. godini tržište Srbije nastavlja da beleži odlične rezultate, nagoveštavajući nove rekorde. E-trgovina na teritoriji Republike Srbije, kao i na Balkanu uopšte, još uvek predstavlja tržište u razvoju, sa velikim potencijalom, s obzirom na to da ostvaruje dvocifreni rast na godišnjem nivou od 2013. godine“, podseća Tanasković.

U eCommerce Asocijaciji su uvereni da je ključ održivog rasta elektronske trgovine u Srbiji usmeren ka edukaciji celokupnog tržišta, „uključujući nas same, naše kolege, kao i privredu i same potrošače“.

„Ono o čemu smo diskutovali u poslednjih pet ili više godina sada se ostvaruje, stvarajući tako veliku odgovornost za nas da iskoristimo novonastalu situaciju na najbolji mogući način“, zaključio je Ivan Tanasković.

U 2022. godini je, inače, zabeleženo više od 42 miliona bezgotovinskih online transakcija u vrednosti od 1,2 milijarde evra.

  • DOBRILA

    6.12.2023 #1 Author

    Sve veca je kupovina i prodaja preko interneta..

    Odgovori

  • SHALIMAR

    6.12.2023 #2 Author

    Ti se i ocekivalo…

    Odgovori

  • SENSEI

    7.12.2023 #3 Author

    Elektronska trgovina nije više budućnost, već uveliko sadašnjost

    Odgovori

  • Sindi

    8.12.2023 #4 Author

    👏🏻👏🏻👏🏻

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...