Izvršni odbor Narodne banke Srbije zaseda po prvi put u 2024. godini

Još uvek rano za spuštanje cene novca

BankeIzdvajamoSrbija

11.1.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 6

Još uvek rano za spuštanje cene novca Još uvek rano za spuštanje cene novca
Ne treba očekivati iznenađenje od Izvršnog odbora naše centralne banke, izjavio je za Biznis.rs finansijski analitičar i nekadašnji generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir... Još uvek rano za spuštanje cene novca

Ne treba očekivati iznenađenje od Izvršnog odbora naše centralne banke, izjavio je za Biznis.rs finansijski analitičar i nekadašnji generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić, uoči sednice zakazane za danas (11. januar).

Prvo okupljanje članova Izvršnog odbora Narodne banke Srbije (NBS) u 2024. godini dolazi posle čak pet meseci „držanja noge na kočnici“, pošto je poslednji put referentna kamatna stopa – ili cena kreditiranja građana i privrede – promenjena u julu 2023. godine, kada je povećana na aktuelnih 6,5 odsto.

„Ni američki Fed ni Evropska centralna banka nisu menjali referentne kamatne stope u poslednja dva meseca“, podseća Vasić i ističe da je za naše tržište posebno važno kretanje euribora, kamatne stope koju evropske banke naplaćuju za međusobne pozajmice.

„Trenutno se i tromesečni i šestomesečni euribor kreću oko 3,9 odsto, što znači da je monetarna politika dovoljno ‘zategnuta’, pa verujem da ni naša centralna banka neće menjati referentnu kamatnu stopu“, rekao nam je Vladimir Vasić.

U saopštenju sa poslednje sednice u 2023. godini, koja je održana početkom decembra, Izvršni odbor NBS je poručio da u narednom periodu očekuje dalje smanjenje inflacije – na oko ili ispod osam odsto krajem prošle godine, a potom i njen povratak u granice cilja sredinom tekuće i nastavak kretanja ka centralnoj vrednosti cilja od tri odsto do kraja 2024. godine.

Vladimir Vasić
Vladimir Vasić / Foto: Udruženje banaka Srbije

„Tome će doprineti efekti zaoštravanja monetarnih uslova, usporavanje uvozne inflacije, kao i očekivani dalji pad inflacionih očekivanja“, istakli su članovi Izvršnog odbora, a naš sagovornik ukazuje da ti zaključci važe i danas.

„Beležimo tendenciju smanjenja inflacije, uz očuvanje privrednog rasta, što je dobro s obzirom na dešavanja kod naših ključnih partnera iz EU – Nemačke i Italije. Sa druge strane, kreditna aktivnost u Srbiji zanemarljivo je porasla tokom 2023. godine, što znači da je kreditiranje dovoljno skupo da ne doprinosi trošenju novca koje bi ‘guralo’ inflaciju naviše. Dakle, nema razloga za dodatno zatezanje monetarnog kaiša, ali je još rano i za spuštanje referentne kamatne stope„, upozorio je Vasić.

Ključni razlog vidi u tome da je stopa inflacije u Srbiji daleko od ciljanog raspona od 1,5 do 4,5 odsto.

„Moraće da prođe još neko vreme dok se inflacija, koja brzo poraste, ali zato jako sporo ‘izlazi’ iz sistema, ne vrati na ciljani nivo. To će obeležiti 2024. godinu u Srbiji, ali i EU, pošto je Evropska centralna banka signalizirala da povratak na ciljani nivo inflacije od dva odsto očekuje u 2025. odnosno eventualno tek u 2026. godini„, podseća Vasić.

Napominje i da će odluke centralnih bankara širom sveta o tome da li da pojeftine zaduživanje zavisiti od visine inflacije i brzine privrednog rasta.

„U narednih nekoliko meseci kod nas jednostavno još nema prostora za smanjenje referentne kamatne stope“, zaključio je Vasić u razgovoru za Biznis.rs.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...