Roba povučena sa tržišta

Kako je u Srbiju stiglo 22,5 tona lažnog praška za veš?

AnalizaSrbijaU fokusu

16.6.2023 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Kako je u Srbiju stiglo 22,5 tona lažnog praška za veš? Kako je u Srbiju stiglo 22,5 tona lažnog praška za veš?
Tržišna inspekcija zaplenila je 22,5 tona lažnog deterdženta za veš Ariel kao i 110 litara švercovanog koncentrovanog insekticida. Glavni tržišni inspektor Aleksandar Adamović kaže... Kako je u Srbiju stiglo 22,5 tona lažnog praška za veš?

Tržišna inspekcija zaplenila je 22,5 tona lažnog deterdženta za veš Ariel kao i 110 litara švercovanog koncentrovanog insekticida.

Glavni tržišni inspektor Aleksandar Adamović kaže da se taj prašak falsifikovao u Turskoj, odakle vodi poreklo. Navodi i da su protekle sedmice oduzeli lažnu tekstilnu robu u vrednosti od 100.000 evra. Posebno ističe razbijanje lanca proizvodnje i prodaje lažnog popularnog šampona.

Tržišna inspekcija posmatra kretanja na tržištu, pa su se tako pojavile sumnje da je proizvod koji se prodaje po nižim cenama falsifikovan.

„Cena je, inače, jedan od indikatora koji koriste, mesto prodaje drugi, kao i kvalitet proizvoda i ambalaža. To je nešto što tržišni inspektori posmatraju kada žele da ustanove da li je reč o falsifikovanom ili krivotvorenom proizvodu“, navodi Adamović, piše RTS.

„Budući da imamo dugogodišnju saradnju sa nosiocima prava intelektualne svojine i da su kod nas procedure detaljno utvrđene, mi smo kontaktirali sa kompanijom koja je podnosila zahtev za zaštitu prava intelektualne svojine i nama je u tom smislu potvrđeno da je taj prašak apsolutno falsifikovan. On je došao iz Turske, ali to ne znači da su svi kontingenti tog praška koji dolaze iz Turske falsifikovani. Jednostavno, ovde je bilo reči o tom slučaju“, objašnjava inspektor.

Dodaje da se kvalitet proizvoda procenjuje detaljnim hemijskim analizama. Međutim, ovde se ne govori o tome da li je ovaj prašak kvalitetan ili nije kvalitetan.

Foto: Uprava carina Srbije

„Svaki falsifikovani proizvod nosi određeni rizik. Taj rizik je po bezbednost, zdravlje i život ljudi, bez obzira da li je proizvod kvalitetan ili nije. Vi u tom slučaju kada falsifikujete neki proizvod, učestvujete u nekoj vrsti kriminala, da li je on organizovan ili ne. Ako kupujete falsifikovani proizvod, vi pomažete tom kriminalu“, upozorava Adamović.

Ukazuje i da možda neka kopija deluje kao original, ali da to ne znači da ispunjava sve one standarde koje taj proizvod mora da ima da bi se nalazio na srpskom tržištu.

Srećom, ističe, kod nas postoje standardi, jer su propisi u Srbiji usklađeni sa propisima Evropske unije i zato je borba protiv krivotvorenja ili falsifikovanja proizvoda na veoma visokom nivou.

Da li praška ima još u prodaji?

Inspektor Aleksandar Adamović ističe da se taj prašak sada ne nalazi na tržištu.

„Ovaj kontingent i još neki kontingenti se ne nalaze na tržištu“, precizirao je glavni tržišni inspektor.

Ono što je zadatak inspekcije je da sada usmeri pažnju da na mestima na kojima se inače pojavljuju krivotvoreni proizvodi izvrše upravne radnje i da dođu do podataka da li su ti proizvodi falsifikovani ili ne.

Posebno ističe da je najdelotvornija mera u ovom slučaju sklanjanje falsifikovane robe s tržišta ili nebezbedne robe.

Oduzet švercovan insekticid, lažan tekstil i šampon

Istog dana na području Rume je zaplenjeno 110 litara švercovanog koncentrovanog insekticida za zaprašivanje različitih voćarskih i povrtarskih kultura.

„Ta količina bi pokrila 400 hektara i to je ozbiljna površina. Bukvalno smo s tržišta sklonili švercovan proizvod koji ni pod kojim uslovima ne bi smeo da se nađe na tržištu Srbije“, ističe inspektor.

Adamović naglašava da je protekle sedmice bilo oduzimanja falsifikovan tekstilne robe u vrednosti od 100.000 evra. Posebno su, kaže ponosni na razbijanje lanca proizvodnje i prodaje falsifikovanog popularnog šampona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...