regionalna konferencija

Kakva nas budućnost rada čeka sa usponom veštačke inteligencije? 

RegionSrbijaSvet

17.5.2024 13:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kakva nas budućnost rada čeka sa usponom veštačke inteligencije?  Kakva nas budućnost rada čeka sa usponom veštačke inteligencije? 
Preko sto učesnika okupiće se u Beogradu 22. i 23. maja ove godine na najvećoj regionalnoj konferenciji o platformskoj ekonomiji, algoritamskom menadžmentu i veštinama... Kakva nas budućnost rada čeka sa usponom veštačke inteligencije? 

Preko sto učesnika okupiće se u Beogradu 22. i 23. maja ove godine na najvećoj regionalnoj konferenciji o platformskoj ekonomiji, algoritamskom menadžmentu i veštinama neophodnim za globalno digitalno tržište rada, „Promišljanje budućnosti rada: platformski rad u doba veštačke inteligencije“. Konferenciju organizuje Centar za istraživanje javnih politika (CENTAR) u saradnji sa amsterdamskom inicijativom Reshaping Work. 

Region Istočne i Jugoistočne Evrope predstavlja jedan od najvećih globalnih rezervoara radne snage u platformskom radu, a ova konferencija predstavlja jedan od retkih relevantnih foruma koji otvara pitanja o efektima dubokih promena koje se odvijaju u svetu platformskog rada u regionu i imaju dalekosežan uticaj na radnike, kompanije i društva u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Na konferenciji koja se odvija u hibridnoj formi, govoriće neki od najuticajnijih aktera u sferi globalnog rada iz redova kreatora javnih politika, biznisa i akademskih krugova. Uvodno obraćanje 22. maja rezervisano je za profesora Marka Grejema (Mark Graham) sa Oksfordskog Internet instituta, jednog od vodećih svetskih istraživača u ovoj oblasti. 

U četvrtak 23. maja, drugog dana konferencije, učesnici će imati prilike da čuju Manuelu Geleng iz Generalnog direktorata EU za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju koja će govoriti o upravo usvojenoj Direktivi o platformskom radu i mogućnostima za transpoziciju ove regulative u nacionalna zakonodavstva. 

Na prvom panelu, Vasil Kirov, profesor Bugarske akademije za nauku, Čedanka Andrić, potpredsednica Evropske konfederacije sindikata i predsednica Sindikata Nezavisnost i Ivona Ganko, iz Evropske fondacije za obuku, govoriće o karakteristikama regionalnog tržišta platformskog rada i specifičnim izazovima regulacije ovog rada Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi. 

Na drugom panelu čekaju nas dve vodeće evropske istraživačice iz oblasti uticaja veštačke inteligencije na sferu rada, Agnješka Pjasna iz Evropskog sindikalnog instituta i Fibi Mur (Phoebe Moore) profesorka Univerziteta u Eseksu. Nadina Jakob (Nadina Iacob) iz Svetske banke govoriće o sličnostima i razlikama platformskog rada na globalnom nivou, a Viliam Bental (Viliam Bentall), globalni direktor kompanije Glovo govoriće o platformskom radu iz ugla kompanija.  

U drugom delu konferencije, učesnici će imati prilike da čuju vodeće istraživače iz regiona, Evrope, Rusije i drugih zemalja na temu platformskog rada, veština, roda i uticaja veštačke inteligencije. Jedan od najatraktivnijih delova konferencije jestu okrugli stolovi “Misli kao…“ na kojem će predstavnici startapova, sindikata, stručnjaci iz oblasti HR, dostavljači i stručnjaci iz oblasti prava pozvati učesnike da sagledaju izazove platformske ekonomije i veštačke inteligencije iz njihovog ugla.  

Konferenciju će zatvoriti Anarosa Pesole (Annarosa Pesole), iz Međunarodne organizacije rada, jedna od prvih istraživačica platformskog rada u Evropi, a sada direktno uključena u rad na oblikovanju novog dokumenta Međunarodne organizacije rada koji će postaviti globalne smernice za uređenje ovog rada.

Konferenciju prati i otvaranje samostalne izložbe umetnika Nemanje Golijanina, „Pauza za ručak“ koja istražuje svet platformskog rada kako onog koji nam je prividno vidljiv, u liku dostavljača hrane, i onog koji izmiče našem pogledu jer se odvija na internetu, u četiri zida. Ovo je umetnički pokušaj da se na sarkastičan i duhovit način prikaže ovaj fenomen i osvetli surovost i apsurdnost ovog oblika zapošljavanja koji ne poznaje vreme za odmor, bolovanje, roditeljsko odsustvo ili dečji dodatak. Svečano otvaranje izložbe je zakazano za 23. maj, u 19:00 časova u galeriji TransformArt u ulici Svetog Save 8 u Beogradu.

Takođe, u nedelji od 21. maja do 27. maja ovaj događaj je upotpunjen sa dva bilborda postavljena u starom i novom delu Beograda kojom Centar za istraživanje javnih politika želi da skrene pažnju javnosti da bi platforme, država i potrošači trebalo da povedu više računa o bezbednosti kurira koji se svakodnevno suočavaju sa povredama na poslu a najčešće nemaju zdravstveno i socijalno osiguranje.   

Konferenciju su podržali Evropska unija, Evropska trening fondacija, COST akcija Inkluzivna laboratorija za platformski rad, Institut ekonomskih nauka i Biznis.rs kao medijski partner.  

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.