Mogući negativni ekonomski efekti zbog neuvođenja sankcija Rusiji

Koliko je realna opasnost od odlaska stranih kompanija iz Srbije?

BiznisInvesticijePoslovanjeSrbija

18.5.2022 16:08 Autor: Stefan Petrović 19

Koliko je realna opasnost od odlaska stranih kompanija iz Srbije? Koliko je realna opasnost od odlaska stranih kompanija iz Srbije?
Američki lanac restorana brze hrane McDonald’s saopštio je da je pokrenuo proces prodaje svog biznisa u Rusiji nakon 30 godina poslovanja u toj zemlji,... Koliko je realna opasnost od odlaska stranih kompanija iz Srbije?

Američki lanac restorana brze hrane McDonald’s saopštio je da je pokrenuo proces prodaje svog biznisa u Rusiji nakon 30 godina poslovanja u toj zemlji, a zbog napada Moskve na Ukrajinu. Ovo je poslednja u nizu kompanija koje su prethodnih nedelja napustile rusko tržište zbog neslaganja sa ruskom politikom i trenutnih dešavanja na istoku Evrope. Paralelno sa tim, i u Srbiji se sve češće govori o potencijalnom odlasku stranih kompanija.

Koliko su ovakve najave realne i koji je njihov glavni motiv? Da li je reč o geopolitičkom svrstavanju ili je ekonomski interes koje firme imaju od poslovanja u Srbiji jači od bilo koje politike?

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević, sa početkom rata u Ukrajini povećavao se ne samo broj zemalja koje su uvele sankcije Rusiji, već i intenzitet tih sankcija. On podseća da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Moskvi, ali i da je Rusija devedesetih u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) glasala upravo za uvođenje sankcija našoj zemlji koje su, dodaje, bile mnogo rigoroznije.

Ukoliko pak zadržimo status quo, Kovačević ističe da nas vrlo verovatno čekaju određene posledice.

„Postoji velika opasnost da ćemo, ako ne uvedemo sankcije, doživeti neke vrste penala. Jedna od mogućnosti je da ulagači prestanu da dolaze ili da se neki povuku, a možemo mi da budemo pogođeni nekom vrstom sankcija“, upozorava Kovačević.

Foto: Pexels/Bich Tran

U tom kontekstu, sve češće najave o povlačenju stranih investicija, kaže naš sagovornik, mogu da se posmatraju kao neka vrsta pretnje Srbiji da razmisli u kom pravcu se kreće njena spoljna politika. Tu navodi već pomenuti McDonald’s i druge firme koje su rasprodale imovinu u Rusiji i prestale da posluju, upozoravajući da sličan scenario može da se dogodi i Srbiji.

Ipak, postavlja se pitanje da li sve pogodnosti koje strane firme imaju u Srbiji (cena radne snage, cena energenata, porez…) može da izbriše neka druga računica? Kovačević kaže da ne bi čvrsto zaključivao da je kod nas toliko jeftina radna snaga, naročito jer će, kaže, pri velikoj inflaciji i njena cena morati dosta da raste. Uz to, tvrdi da već postoje firme koje su otišle i dodaje da ima zemalja u kojima su svi troškovi poslovanja jeftiniji od Srbije.

„To što smo jedini drugačiji u Evropi ne znači da smo privlačni“, izričit je Milan Kovačević.

Pored rizika od odlaska stranih kompanija, naš sagovornik navodi i problem sa zaduživanjem i uslovima pod kojima bi Srbija ubuduće mogla da dolazi do novca od međunarodnih finansijskih institucija, a sve to će pratiti i sporiji privredni rast od planiranog. Zato bi, smatra on, trebalo voditi računa o spoljnoj politici koja bi bila u ekonomskom interesu naše zemlje.

Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo da preokrene praksu u kojoj podjednako sarađuje i sa Rusijom i sa Evropskom unijom jer je to „zavaravanje koje više nije održivo“.

  • VOJKAN

    18.5.2022 #1 Author

    Onda treba dati akcenat na domaću privredu

    Odgovori

  • JOVANA

    18.5.2022 #3 Author

    Treba ici iz Srbije

    Odgovori

  • IVAN

    18.5.2022 #4 Author

    Sve je moguce

    Odgovori

  • DJORDJE1

    19.5.2022 #5 Author

    Ne bi čudilo da strane kompanije odlaze iz Srbije, jer nismo uveli sankcije Rusiji…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    19.5.2022 #6 Author

    Sto se mene tice Mač bi mogao da ode i iz Srbije.

    Odgovori

  • TATJANA

    19.5.2022 #7 Author

    Treba se oslanjati na sopstvene snage

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    19.5.2022 #8 Author

    Ne bih bas plakala za Mac-om.

    Odgovori

  • Anna

    19.5.2022 #9 Author

    Bravo! Odličan tekst. U potpunosti se slažem. Rusija nije nikada bila prijatelj Srbije. Zašto bi mi ispaštali zbog njih?

    Odgovori

  • SNEZANA

    19.5.2022 #11 Author

    To nam nikako ne ide u prilog

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    19.5.2022 #12 Author

    kompanije odlaže jer nalaze bolje tržište i još jeftiniju radnu snagu

    Odgovori

    • DEKSI

      19.5.2022 #13 Author

      Šta god da se desi, uvvek čemo mi ispaštati..

      Odgovori

  • ZVE84

    19.5.2022 #14 Author

    Sve je realno… I svašta možemo da očekujemo….

    Odgovori

  • Lelicq

    19.5.2022 #15 Author

    To je za ocekivati.

    Odgovori

  • operacija uspela pacijent umro

    19.5.2022 #16 Author

    Strane investicije se ne privlace niskim porezima,i jeftinom radnom snagom nego kupovnom moci stanovnistva,odnosno srednjom klasom.

    Odgovori

  • NATI29

    21.5.2022 #17 Author

    Mnogo bi nas kostalo, posto sada su uglavnom strane firme zastupljene

    Odgovori

  • TINA

    22.5.2022 #18 Author

    Videcemo kako ce biti

    Odgovori

  • Milisavka

    23.5.2022 #19 Author

    Ocekivano

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...