U vlasništvu saobraćajnog preduzeća 90.000 kvadrata objekata i zemljišta

Lasta uradila konverziju na atraktivnim parcelama – samo u Beogradu vlasnik 48.000 kvadrata

BerzaIzdvajamoNekretninePoslovanjeSrbija

22.5.2024 12:31 Autor: Milica Rilak 2

Lasta uradila konverziju na atraktivnim parcelama – samo u Beogradu vlasnik 48.000 kvadrata Lasta uradila konverziju na atraktivnim parcelama – samo u Beogradu vlasnik 48.000 kvadrata
Saobraćajno preduzeće Lasta obavestilo je Beogradsku berzu da njen neto gubitak na kraju 2023. godine iznosi 566 miliona dinara, ali da očekuje daleko povoljniji... Lasta uradila konverziju na atraktivnim parcelama – samo u Beogradu vlasnik 48.000 kvadrata

Saobraćajno preduzeće Lasta obavestilo je Beogradsku berzu da njen neto gubitak na kraju 2023. godine iznosi 566 miliona dinara, ali da očekuje daleko povoljniji rezultat na kraju ove godine, između ostalog zbog konverzije vlasništva nad zemljištem koje je ta kompanija do sada samo „koristila“.

Lasta je, naime, Berzu obavestila da je već završila pretvaranje prava korišćenja u pravo vlasništva nad delom zemljišta, a Biznis.rs je kroz dostupne podatke utvrdio da se, između ostalih, radi o parcelama na adresi Autoput Beograd-Niš broj 4 u beogradskoj opštini Zvezdara, gde se nalazi sedište Laste.

U obaveštenju Beogradskoj berzi Lasta navodi da njen neto gubitak od 566 miliona dinara na kraju 2023. godine zapravo ukazuje na „trend popravljanja finansijske situacije“ u kompaniji, s obzirom na to da je gubitak na kraju 2022. iznosio 919 miliona dinara, ali i objašnjava zašto ima optimistična očekivanja.

„Posebno napominjemo da je izvršena konverzija dela zemljišta Saobraćajnog preduzeća (SP) Lasta ad Beograd, u kratkom roku u planu je vršenje konverzije svog preostalog zemljišta koje koristi naša kompanija, što će dovesti do knjiženja navedenog zemljišta u poslovnim knjigama našeg preduzeća, odnosno do povećanja imovine. Na osnovu svega prethodno navedenog, očekivanja smo da ćemo na dan 31. decembra 2024. godine imati pozitivan finansijski rezultat“, navela je Lasta u dopisu Beogradskoj berzi.

Kako je Biznis.rs utvrdio uvidom u javno dostupna dokumenta, konverzija iz prava korišćenja u pravo svojine je tokom 2023. izvršena na 13 parcela katastarske opštine Veliki Mokri Lug, na adresi Autoput Beograd-Niš broj 4 u gradskoj opštini Zvezdara, gde se nalazi sedište i pogon Laste.

Lokacija parcela iz Lastine konverzije / Izvor: Katastar-Geosrbija

Prošle godine uradila je konverziju i na parceli u Valjevu, u ulici Hajduk Veljkova 2, gde se inače nalazi Lastina autobuska stanica.

U finansijskom izveštaju za 2023. godinu kompanija PKF, koja je izvršila reviziju tog izveštaja, stavila je rezervu upravo povodom procene vrednosti nekretnina, postrojenja i opreme kojima raspolaže Lasta, a koja je na dan 31. decembra 2023. iskazana u iznosu od 8,13 milijardi dinara.

„Grupa je u toku 2023. godine dobila rešenja od Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju iz Beograda i Direkcije za urbanizam, građevinsko zemljište, putevi i izgradnju iz Valjeva, kojim je izvršena konverzija zemljišta iz prava korišćenja u pravo svojine bez naknade. Pomenutim rešenjima Grupa je postala vlasnik zemljišta u Beogradu površine 48.265 kvadrata i u Valjevu površine 42.445 kvadrata. Grupa prilikom sastavljanja konsolidovanih finansijskih izveštaja, nije izvršila uknjižbu zemljišta u svojoj poslovnoj evidenciji, ali je istu informaciju obelodanila u Napomenama uz konsolidovane finansijske izveštaje za 2023. godinu. Na bazi dobijenih informacija, u toku vršenja revizije nismo mogli da kvantifikujemo efekte koje ovo pitanje može imati na predmetne konsolidovane finansijske izveštaje“, naveo je PFK u rezervi na mišljenje o reviziji.

Izvor: Ministarstvo privrede

Vratimo se, zato, Lastinom obaveštenju Beogradskoj berzi, u kome se ističe da će u narednom periodu kroz realizovanje nabavke potrebnih vozila povećati svoje poslovne prihode, kao i da će biti sprovedene mere u cilju smanjivanja troškova, dok se očekuje i da će knjiženje zemljištva po osnovu konverzije povećati imovinu preduzeća.

Čini se da je ključno pitanje da li će povećanje vrednosti imovine Laste uticati na kretanje cene njenog kapitala na Beogradskoj berzi.

Potražnja za njenim akcijama kao da je utihnula pošto su svoje pakete prodali Grad Beograd i Smederevo, dok je juče na zatvaranju trgovanja cena Lastine akcije bila 570 dinara – više od istorijskog minimuma od 550 dinara iz juna prošle godine, ali manje od 650 dinara, koliko iznosi maksimalna cena po kojoj je kapital poznatog saobraćajnog preduzeća prodavan.

Grad Beograd je, inače, svoje akcije prodao po ceni od 560 dinara „Zbirnom računu“ u Erste banci iza koga, kako je ranije objavio NIN, navodno stoji kompanija Strela Obrenovac u vlasništvu Miroslava Nikolića. Strela Obrenovac poseduje udeo od 60,26 odsto kapitala u Lastinoj ćerki-firmi Lastri.

U vlasničkoj strukturi Laste nije bilo značajnijih promena od poslednje nedelje marta, kada je prodato oko 2.900 akcija po prosečnoj ceni od 566 dinara.

Najveći udeo u kapitalu poseduje Akcionarski fond, i to 29,7 odsto, „Zbirni račun“ Erste banke poseduje 16,72 odsto, dok je na trećem mestu Republika Srbija sa 13,78 odsto kapitala, a više od pet odsto akcija imaju i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje kao i PIO fond RS.

Prema Informatoru preduzeća, Lasta je emitovala 2.300.058 akcija, dok je 1.530.960 uključeno na Open Market Beogradske berze.

SP LASTA AD BEOGRAD

Autoput Beograd-Niš 4, 11000, Beograd-Zvezdara, Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
7.539.947.000,00 (2023)
Broj zaposlenih:
2018 (2023)
 • Inquiete

  22.5.2024 #1 Author

  Široko…

  Odgovori

 • Sale

  23.5.2024 #2 Author

  Kad bi narod ukapirao da ovaj gubitak Laste on placa iz dzepa…Drzavno mezimce na ledjima naroda …

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...