Najveća pojedinačna transakcija u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi

Mađarski investicioni fond Indotek prodao deo poslovnih nekretnina u Beogradu

InvesticijeNekretnineRegionSrbija

10.1.2024 15:55 Autor: Milica Rilak 3

Mađarski investicioni fond Indotek prodao deo poslovnih nekretnina u Beogradu Mađarski investicioni fond Indotek prodao deo poslovnih nekretnina u Beogradu
Mađarski fond Diofa preuzeo je od zemljaka iz investicionog fonda Indotek vlasništvo nad poslovnim kompleksima na Novom Beogradu ukupne veličine 122.000 kvadrata. Diofu je... Mađarski investicioni fond Indotek prodao deo poslovnih nekretnina u Beogradu

Mađarski fond Diofa preuzeo je od zemljaka iz investicionog fonda Indotek vlasništvo nad poslovnim kompleksima na Novom Beogradu ukupne veličine 122.000 kvadrata.

Diofu je u toj transakciji savetovala konsultantska kuća CBRE, koja je saopštila da se radi o „impresivnom portfoliju“ i najvećoj pojedinačnoj transakciji na tržištu Srbije i Jugoistočne Evrope, a koja je obuhvatila ukupno 11 poslovnih zgrada.

Indotek grupa je, kako je objavio mađarski portal Portfolio.hu. na Diofu prenela upravljanje Gordius Private Equity Fund-om. Radi se, zapravo, o portfoliju nekretnina koje je Indotek kupio od poljskog GTC-a tokom 2021. godine, u transakciji vrednoj 267,6 miliona evra.

Prema saopštenju konsultantske kuće CBRE, koja je sada po drugi put bila savetnik u preuzimanju tog portfolija, Diofa je preuzela više od 122.000 kvadratnih metara, uključujući 11 poslovnih objekata premium klase u pet poslovnih parkova u centralnom poslovnom delu Beograda: Green Heart, FortyOne, Belgrade Business Center, 19 Avenue, kao i poslovnu zgradu House.

Uroš Grujić, direktor odeljenja Investment Properties za tržište Jugoistočne Evrope u CBRE-u tim povodom je ocenio da je u pitanju najveća pojedinačna transakcija kako u Srbiji, tako i na tržištu Jugoistočne Evrope.

Foto: Freepik.com

„Ova transakcija još jednom je pokazala da je naše tržište i dalje atraktivno i likvidno, ukazujući na potencijal daljeg rasta investicionog tržišta“, poručio je Grujić putem saopštenja.

Iako nije objavljena cena po kojoj je ova grupa poslovnih nekretnina po drugi put promenila vlasnike, mađarski portal portfolio.hu procenjuje da je transakcija znatno premašila vrednost od 267,6 miliona evra iz 2021. godine – „zahvaljujući pozitivnim tokovima na beogradskom tržištu nekretnina i značajnom restrukturiranju koje je sproveo Indotek“.

Ko su glavni igrači u ovoj transakciji?

Na svom zvaničnom portalu Indotek navodi da njihov „rastući“ portfolio obuhvata više od 1,7 miliona kvadratnih metara građevinskog i zemljišta za lizing, kao i da upravljaju sa više od 30 poslovnih zgrada i oko 100 skladišta, industrijskih hala i logističkih parkova.

Indotek grupa je, kako ističu, pretežno aktivna u Mađarskoj, ali takođe razmatraju mogućnosti za ulaganja na tržištima Centralne, Istočne i Južne Evrope.

„Trenutno smo prisutni ili istražujemo mogućnost ulaska u 14 zemalja“, navode iz Indoteka.

Ništa manje zanimljiv nije ni kupac, fond Diofa, koji je deo grupacije BDPST u vlasništvu Ištvana Tiborča (István Tiborcz), zeta mađarskog premijera VIktora Orbana.

Tiborč na zvaničnom portalu mađarske BDPS grupacije u poruci poslovnim partnerima ističe da su „osnovni principi grupe stvaranje, izgradnja i, možda najvažnije od svega, stvaranje vrednosti. Ovim je određen rad BDPST Grupe, a uključuje i obnovu nekretnina uz čuvanje nasleđa, povećanje atraktivnosti našeg turizma ili modernizaciju finansijskog i logističkog sektora“.

  • GAGA

    10.1.2024 #1 Author

    Odlicna informacija

    Odgovori

  • KIMCHI

    10.1.2024 #3 Author

    Ko ima taj i manervise po tudjem zemljistu, jos na lizing….pa sigurna zarada

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...