Sastanak ministra finansija i predsednika Кomiteta Кomunističke partije Кine grada Ningboa

Mali: Srbija je mnogo naučila od Kine

BiznisSrbija

17.11.2023 13:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Mali: Srbija je mnogo naučila od Kine Mali: Srbija je mnogo naučila od Kine
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali i predsednik Кomiteta Кomunističke partije Кine grada Ningboa Peng Đasjue razgovarali su danas o odnosima dve... Mali: Srbija je mnogo naučila od Kine

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali i predsednik Кomiteta Кomunističke partije Кine grada Ningboa Peng Đasjue razgovarali su danas o odnosima dve zemlje, uz zajedničku ocenu da oni nikada nisu bili bolji, te da Srbiju i Кinu vezuju čelično prijateljstvo i dobra ekonomska saradnja, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Na sastanku kojem su prisustvovali i izaslanica kineske vlade za saradnju Кine-CIEZ, ambasadorka Đang Ju i ambasador NR Кine u Srbiji Li Ming, Mali je poručio da su kineske kompanije angažovane na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji kakav je, na primer, izgradnja EXPO kompleksa, te da će nedavno potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini otvoriti vrata za još čvršću saradnju Srbije i Кine.

Mali je istakao i da je Srbija mnogo naučila od Кine, te da je velika simbolika što će Srbija, kao domaćin EXPO izložbe 2027. godine „biti centar sveta, dok je 2012. godine bila na rubu bankrota“.

Siniša Mali i Peng Đasjue Izvor: Ministarstvo finansija

Mali je Pengu predstavio najvažnije ekonomske parametre Srbije, uključujući i to da će Srbija ove godine ostvariti stopu rasta od 2,5 odsto, što je nazvao uspehom „budući da mnoge evropske ekonomije već klize u recesiju“.

Zahvalio je Pengu na tome što je Кina u godinama za nama pokazala da je iskren prijatelj Srbije, kao i da je svaka dobra vest o uspehu Кine dobra vest i za Srbiju.

Peng Đasjue pohvalio je sve do sada učinjeno u Srbiji i zahvalio se na prijateljskim odnosima, navedeno je u saopštenju.

„Sadašnji uspeh odnosa Srbije i Кine je ohrabrujući, a to ne može bez napora obe strane. Srbija je sada na rekordnom razvojnom nivou. Video sam mudro upravljanje zemljom u složenim uslovima. Marljivo radite i gurate Srbiju napred“, rekao je Peng i ocenio da se u odnosima dve zemlje pažljivo i marljivo ostvaruju planovi koje su trasirali kineski i srpski predsednici, Si Đinping i Aleksandar Vučić.

„U teškim svetskim okolnostima jasnije se prepoznaje ko su iskreni prijatelji. Čelična prijateljstva se sklapaju u teškim vremenima“, zaključio je Peng. a saopštilo ministarstvo finansija.

  • MAXMAD

    18.11.2023 #1 Author

    Znači osvojili smo tehnologiju letećih automobila?

    Odgovori

  • Emilija

    19.11.2023 #2 Author

    Mi cemo bas imati tu sposobnost Kine

    Odgovori

  • colorida_cielo

    19.11.2023 #3 Author

    Sto bi rekao jedan naš bivši predsednik, a u daljoj prošlosti uspešni kopač grobova: „doćiće žuti ljudi…“

    Odgovori

  • SHALIMAR

    19.11.2023 #4 Author

    Da se mi drzimo Kine..

    Odgovori

  • Masvidal

    19.11.2023 #5 Author

    Mislite zaduzila

    Odgovori

  • Boba321

    19.11.2023 #6 Author

    Naucila i namucila, kina je svakako i pomocice srbiji uvek

    Odgovori

  • SABRINA

    20.11.2023 #7 Author

    Čemu li, iskreno služe ovakvi razgovori?!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...