Udeo javnog duga u BDP 51,4 odsto

Mali: Vrednost srpskog BDP-a premašila 69 milijardi evra

Srbija

13.12.2023 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mali: Vrednost srpskog BDP-a premašila 69 milijardi evra Mali: Vrednost srpskog BDP-a premašila 69 milijardi evra
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će Srbija ove godine imati rekordan BDP vredan više od 69 milijardi evra i istakao da je... Mali: Vrednost srpskog BDP-a premašila 69 milijardi evra

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će Srbija ove godine imati rekordan BDP vredan više od 69 milijardi evra i istakao da je rast plata i penzija iznad nivoa inflacije.

Mali je gostujući u emisiji „Reč na reč“ na RTS, rekao da postoji rast cena u celom svetu i da je inflacija u Srbiju uvezena spolja, ali da država vodi računa o cenama goriva, energenata i osnovnih namirnica.

Naglasio je da je međugodišnja inflacija u novembru u Srbiji spuštena na osam odsto i da se beleži silazni trend inflacije, kao i da se očekuje da se naredne godine inflacija kreće od 3,5 do četiri odsto.

Naveo je da sa predstojećim povećanjem plata i penzija od 1. januara, povećanje plata 27,2 odsto u realnom iznosu, povećanje penzije 24,5 odsto, a povećanje minimalne zarade 25 odsto, „što je iznad nivoa inflacije u realnom iznosu“.

Istakao je i da udeo javnog duga u BDP-u iznosi oko 51,4 odsto, da su srpske finansije potpuno sigurne i stabilne, kao i da je stabilan i devizni kurs.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...