Cilj osvajanje investicionog rejtinga

Međunarodni investitori u organizaciji Bank of America u Narodnoj banci Srbije

Srbija

21.3.2024 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Međunarodni investitori u organizaciji Bank of America u Narodnoj banci Srbije Međunarodni investitori u organizaciji Bank of America u Narodnoj banci Srbije
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković sa svojim timom sastala se sa međunarodnim investitorima u organizaciji Banke Amerike (Bank of America), a u... Međunarodni investitori u organizaciji Bank of America u Narodnoj banci Srbije

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković sa svojim timom sastala se sa međunarodnim investitorima u organizaciji Banke Amerike (Bank of America), a u okviru njihove posete zemljama Zapadnog Balkana, saopštila je centralna banka.

Zapažen broj investitora iz celog sveta – od Australije i Singapura, preko Dubaija, Helsinkija i Londona, sve do Bostona, kako su naveli, imao je priliku da se direktno i detaljnije upozna s rezultatima koje Republika Srbija postiže na ekonomskom planu.

Tabaković je na sastanku istakla da je dugoročna uspešna saradnja Srbije s međunarodnim ulagačima jedan od preduslova za dalji održivi rast i uspeh naše zemlje, a da poverenje koje nam oni svojim ulaganjem u obveznice i na domaćem i na međunarodnom tržištu, ali i u strane direktne investicije već godinama ukazuju Srbiju obavezuje na dodatnu odgovornost, mudrost u pristupu i vođenju domaće ekonomije, kao i nastavak obezbeđivanja izvesnog, sigurnog i stabilnog okruženja za ulaganje.

„Primetno je da je tokom poslednjih godina Srbija sve prisutnija u analizama i izveštajima međunarodnih analitičara, a poruke koje se šalju investitorima o povoljnosti ulaganja u srpsku aktivu pružaju snažnu podršku i doprinose našem glasu u svetu. Kada druga najveća američka banka kaže da ‘srpske obveznice sijaju’ (Serbian bonds shine), onda to prenesu i ugledne strane medijske kuće, pročitaju mnogi investitori, a za nas je to potvrda da radimo dobro“, rekla je Tabaković.

Ocenila je da su sastanci kakav je održan u NBS prilika da strani investitori vide i dožive Srbiju na pravi način i uvere se „koliko posvećeno i ozbiljno obavljamo svoj posao, što dodatno jača našu saradnju“.

„Zajednički zaključak svih a pogotovo investitora koji su već nekoliko godina prisutni na domaćem tržištu je da, bazirajući se na sve boljim makroekonomskim pokazateljima, otpornosti koju je ekonomija Srbije pokazala u turbulentnim okolnostima, jasnim ekonomskim politikama, planovima za rast kao i megaprojektu Skok u budućnost – Srbija EXPO 2027 naša već uveliko prevazilazi trenutni nivo kreditnog rejtinga i zaslužuje njegovo povećanje na nivou investicionog ranga, na kojem našu zemlju tržišni učesnici već vrednuju“, navedeno je u saopštenju.

Guverner je zaključila da „sada kada smo na samo korak do investicionog ranga“, usmerenije nego ikada radimo na cilju da Srbija dobije taj nivo rejtinga, što bi trebalo da rezultira još većim investicijama i proširenjem baze investitora, odnosno da Srbiju još bolje pozicionira na globalnoj investicionoj mapi po pitanju i stranih direktnih i portfolio investicija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...