Za 5,5 miliona evra manje nego prethodnog meseca

NBS: Bruto devizne rezerve na kraju februara 25 milijardi evra

SrbijaVesti

11.3.2024 14:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NBS: Bruto devizne rezerve na kraju februara 25 milijardi evra NBS: Bruto devizne rezerve na kraju februara 25 milijardi evra
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju februara ove godine bile su oko 25 milijardi evra i za 5,5 miliona evra su... NBS: Bruto devizne rezerve na kraju februara 25 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju februara ove godine bile su oko 25 milijardi evra i za 5,5 miliona evra su manje nego prethodnog meseca, objavila je danas NBS.

Taj iznos deviznih rezervi je više nego dovoljan da obezbedi pokrivenost novčane mase M1 od 178,6 odsto i 6,7 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 20,8 milijardi evra, i u odnosu na kraj januara povećane su za 125,9 miliona evra.

Najveći priliv u devizne rezerve u februaru ostvaren je po osnovu intervencija NBS neto kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (priliv po osnovu saldiranja intervencija iznosio je 435 miliona evra). Ostvareni su i prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 87,9 miliona evra.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi u februaru najviše je uticalo neto razduženje države na ime deviznih kredita i hartija od vrednosti, kao i drugih deviznih obaveza u ukupnom iznosu od 399 miliona evra, dok su odlivi po drugim osnovima iznosili 77,5 miliona evra.

Iako su ukupni prilivi bili veći od odliva, smanjenje bruto deviznih rezervi je posledica tržišnih faktora čiji neto efekat je bio negativan i iznosio je 51,9 miliona evra, a u najvećoj meri rezultat je smanjenja cene zlata za oko 0,3 odsto i slabljenja dolara u odnosu na evro za oko 0,1 odsto na međunarodnom tržištu, navela je NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 573,9 miliona evra i bio je za 80,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,2 milijarde evra.

U februaru, kao i u januaru 2024. godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u februaru neto kupila 345 miliona evra. Od početka 2024. godine NBS je neto kupila 300 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...