Belex15 ojačao na 895,1 poen

Messer predvodi dobitnike na berzi dok se spekuliše da priprema delistiranje

Srbija

12.2.2024 09:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Messer predvodi dobitnike na berzi dok se spekuliše da priprema delistiranje Messer predvodi dobitnike na berzi dok se spekuliše da priprema delistiranje
Domaće tržište akcija nastavilo je rast protekle sedmice uz apsolutnu dominaciju u trgovanju akcija Messer Tehnogasa (TGAS). Ukupan promet na trgovanju dostigao je 256,2... Messer predvodi dobitnike na berzi dok se spekuliše da priprema delistiranje

Domaće tržište akcija nastavilo je rast protekle sedmice uz apsolutnu dominaciju u trgovanju akcija Messer Tehnogasa (TGAS).

Ukupan promet na trgovanju dostigao je 256,2 miliona dinara (2,2 miliona evra), dok je indeks Belex15 ojačao 1,2 odsto na 895,1 poen, objavila je brokerska kuća Momentum Securities.

Tehnogas je bio ubedljivo najprometnija akcija sa realizacijom od 29,3 miliona dinara i uz rast cene od 6,1 odsto na 18.307 dinara.

„Ova akcija od sredine januara beleži intezivnije trgovanje, a tokom ovog perioda dobila je na vrednosti oko 17 procenata“, naveo je Momentum u analizi, povezujući to sa spekulacijama da se Messer sprema za delistiranje sa Beogradske berze.

Portal Telegraf Biznis je, naime, objavio da su tri banke u Srbiji angažovane da obezbede kredit za delistiranje Messer Tehnogasa, kao i da se vrednost kompanije procenjuje na oko 260 miliona evra.

Analiza prošlonedeljnog trgovanja ukazuje i na seriju solidnih prometa Metalaca (MTLC), koji je ostao na nepromenjenoj ceni od 1.550 dinara uz promet od 15,1 milion dinara. Dunav osiguranje (DNOS) je blago oslabio na 915 dinara uz promet od 4,8 miliona dinara, dok je Naftna industrija Srbije (NIIS) pala 0,9 odsto na 804 dinara uz trgovanje vredno 4,5 miliona dinara, ističu iz Momentuma.

Solidan skok od 4,1 odsto na 1.821 dinar zabeležio je beogradski Aerodrom Nikola Tesla (AERO) ali uz prilično skromnu investicionu aktivnost. Gubitnike je predvodio Impol Seval (IMPL) koji je pao 7,2 odsto na 5.430 dinara.

Ova kompanija je u 2022. godini zabeležila rekordan profit u istoriji, doprinevši da akcija u proleće prošle godine dostigne istorijski maksimum od 6.700 dinara. Usledio je veliki pad globalne tražnje i proizvodnja smanjenim kapacitetima, ali je kompanija uspela i u takvim okolnostima da u 2023. ostvari profit od „nekoliko miliona evra“, kako je nedavno naveo direktor kompanije, podseća Momentum.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.