Cilj dekarbonizovan energetski sistem do 2050. godine

Moguća saradnja Srbije i kompanije Mitsubishi u oblasti energetske tranzicije

BiznisSrbija

7.12.2022 18:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Moguća saradnja Srbije i kompanije Mitsubishi u oblasti energetske tranzicije Moguća saradnja Srbije i kompanije Mitsubishi u oblasti energetske tranzicije
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa predstavnicima japanske kompanije Mitsubishi Corporation o mogućnostima saradnje u oblastima energetske tranzicije i obnovljivih izvora... Moguća saradnja Srbije i kompanije Mitsubishi u oblasti energetske tranzicije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa predstavnicima japanske kompanije Mitsubishi Corporation o mogućnostima saradnje u oblastima energetske tranzicije i obnovljivih izvora energije.

„Srbija se, kao i sve druge zemlje, u uslovima svetske energetske krize suočava sa velikim izazovima kako bi održala energetski sektor stabilnim i kako bi bile zadovoljene potrebe građana i privrede“, kazala je Đedović, prenosi agencija Beta.

Ministarka je naglasila da istovremeno teku procesi planiranja strateških investicija kako bi bila osigurana energetska stabilnost i do 2030. godine značajno povećan udeo obnovljivih izvora energije, a do 2050. dekarbonizovan energetski sistem.

„S obzirom da ulazimo u ciklus velikih ulaganja, verujem da u okviru projekata energetske tranzicije postoji prostor za saradnju sa kompanijom Mitsubishi, pre svega imajući u vidu znanje, iskustvo i činjenicu da je kompanija međunarodno prepoznata i priznata u energetskim projektima“, ocenila je Đedović.

Kako je saopšteno, generalni direktor Кancelarije kompanije Mitsubishi u Beogradu Takamasa Jano istakao je usredsređenost korporacije na borbu protiv klimatskih promena, investicije u projekte energetske tranzicije i u tom smislu izrazio želju za produbljivanjem saradnje sa Srbijom.

„Mitsubishi je opredeljen za učešće u projektima koji imaju cilj da se do 2030. prepolovi emisija gasova sa efektom staklene bašte, a da se do 2050. godine trajno eliminišu. U te svrhe opredelili smo oko 15 milijardi evra za projekte širom sveta, za obnovljive izvore energije, prirodni gas, vodonik i amonijak. Кada je reč o Srbiji, posebno smo zainteresovani za učešće u projektima izgradnje novih hidro kapaciteta, koji su potrebni Srbiji na putu energetske tranzicije“, rekao je generalni direktor Кancelarije kompanije Mitsubishi u Beogradu Takamasa Jano.

  • BIJUTI27

    7.12.2022 #1 Author

    Srbiji će svakako mnogo značiti ova mogućnost za saradnju..

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.12.2022 #3 Author

    Odlicno bi bilo da udjemo u saradnju sa njima…

    Odgovori

  • TATJANA

    8.12.2022 #4 Author

    Za sada su razgovori, videcemo šta će se izroditi

    Odgovori

  • VERA

    8.12.2022 #5 Author

    Cilj je energetska stabilnost i do 2030. godine značajno povećan udeo obnovljivih izvora energije. Trebalo je dati precizne procente u udelu, od -do….

    Odgovori

  • goca87

    8.12.2022 #6 Author

    Nadajmo se uspešnoj saradnji

    Odgovori

  • Dunja5

    8.12.2022 #7 Author

    Bilo bi dobro za nas ostvariti ovakvu saradnju svakako.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...