ulganje od 29,5 miliona evra, a sledeće godine biće zapsoleno 150 randika

Muehlbauer počeo gradnju fabrike u Staroj Pazovi

InfrastrukturaInvesticijeSrbija

1.2.2024 13:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Muehlbauer počeo gradnju fabrike u Staroj Pazovi Muehlbauer počeo gradnju fabrike u Staroj Pazovi
Nemačka kompanija Muehlbauer počela je danas izgradnju fabrike u Staroj Pazovi, koja će se baviti razvijanjem i sklapanjem baterija i gorivnih ćelija za električna... Muehlbauer počeo gradnju fabrike u Staroj Pazovi

Nemačka kompanija Muehlbauer počela je danas izgradnju fabrike u Staroj Pazovi, koja će se baviti razvijanjem i sklapanjem baterija i gorivnih ćelija za električna vozila, a u koju će biti uloženo 29,5 miliona evra.

Svečanosti polaganja kamena temeljca porisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, predsednik Muehlbauer Holdinga Jozef Milbauer (Josef Muehlbauer), predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović, ministar policije Bratislav Gašić i predsednik opštine Đorđe Radinović, prenosi Beta.

Nova fabrika biće izgrađena na površini od 12.000 metara kvadratnih u tri etaže, a planirano je da u toj fabrici do kraja 2025. godine bude zaposleno 150 ljudi.

Kompanija osnovana 1981. godine u Bavarskoj, posluje u Srbiji od 2011. u Staroj Pazovi, gde ima oko 250 zaposlenih u prvom centru takve vrste koji je kompanija otvorila u Evropi, van matične Nemačke. Globalno zapošljava više od 5.000 radnika u Nemačkoj, SAD, Maleziji i Slovačkoj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da je ono što se radi u kompaniji Muehlbauer „savršenstvo tehnologije“.

„Očekujemo da Muehlbauer nastavi sa ulaganjem u Srbiju, a država je toj kompaniji dala 3,4 miliona evra subvencija“, rekao je Vučić.

„Nemačka je naš prvi spoljnotrgovinski partner. Mi danas imamo pokrivenost uvoza izvozom u odnosu prema Nemačkoj od 91,3 odsto. Devet milijardi evra je naša spoljnotrgovinska razmena, a 14 odsto od ukupne razmene roba koje Srbija ima je sa Nemačkom“, kazao je predsednik Srbije.

On je podsetio da u Nemačku odlazi 15,4 odsto ukupnog izvoza Srbije. „Više od 80.000 ljudi danas radi u nemačkim kompanijama u Srbiji“, rekao je Vučić.

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad kazala je da će novo ulaganje omogućiti otvaranje novih radnih mesta za visokokvalifikovane radnike u Staroj Pazovi, ali će podstaći i razvoj novih tehnologija i motivisati otvaranje novih privatnih kompanija u Srbiji.

„Prisustvo nemačkih kompanija je primer velikog poveranja koje one imaju u Srbiju kao pouzdanu investicionu destinaciju sa ekonomskim okruženjem koje je održivo u svakom pogledu i sa jasnim putem ka EU“, istakla je Konrad.

  • MARA

    1.2.2024 #1 Author

    Nadam se da nece podceniti radnu snagu sa platama

    Odgovori

  • MARA

    1.2.2024 #2 Author

    Umesto da je trend vecih plata, ono poveca se minimalac a plate maltene iste ostanu

    Odgovori

  • Emilija

    1.2.2024 #3 Author

    Mi smo ovde jeftina radna snaga

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    1.2.2024 #4 Author

    Tako ih navuku da dođu ovde se radi džaba

    Odgovori

  • Aleksandar

    1.2.2024 #5 Author

    On vec godinama rade u Staroj Pazovi.To se lazima sklanjaju oci sa vaznijh vesti.

    Odgovori

  • ŽIZI

    3.2.2024 #6 Author

    Znači povećaće se zagađenje životne sredine

    Odgovori

  • MAJA

    5.2.2024 #7 Author

    Dobro je da se zaposle ljudi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...