energetska sigurnost i efikasnost "najekskluzivnije teme današnjice"

Otvoreni sajmovi energetike i ekologije

ManifestacijeSrbija

28.11.2023 15:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Otvoreni sajmovi energetike i ekologije Otvoreni sajmovi energetike i ekologije
U Hali 1 Beogradskog sajma danas su otvoreni 18. Međunarodni sajam energetike i 19. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair.... Otvoreni sajmovi energetike i ekologije

U Hali 1 Beogradskog sajma danas su otvoreni 18. Međunarodni sajam energetike i 19. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair.  

Pod zajedničkim sloganom „Čista energija za svetliju budućnost“, tokom trodnevnog rada ovih dveju manifestacija predstaviće se više od 80 izlagača, posebno iz Nemačke, Mađarske, Rumunije, Češke, Poljske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, pa čak i Kine, Izraela, DR Konga, Gane.

Otvarajući ovu jedinstvenu privredno-edukativnu manifestaciju, ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović istakla je činjenicu da su energija i ekologija neraskidive i da je upravo ova manifestacija doprinos takvom odnosu, te da su energetska sigurnost i efikasnost možda i najekskluzivnije teme današnjice.

“Tokom prethodih godinu dana postignuti su za građane veoma važni rezultati. Građani, više od milion njih, motivisani su da kroz racionalniju potrošnju struje smanje svoje račune. Više od 20.000 građana je merama države, subvencijama, stimulisano da svoje domove učine energetski efikasnijim, a životnu sredinu čistijom; dodeljena je pomoć, odnosno obezbeđene su olakšice socijalno ugroženim građanima sa malim primanjima i penzijama”, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, radi se i na povećanju investicija u energetski sektor, pogotovo kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – devet novih zelenih elektrana, nova radna mesta, uticaj na rast BDP-a i građevinsku industrije itd. I u EPS-u je proizvodnja je stabilna i sigurna, deponije i akumulacije su pune. Završena je revitalizacija hidroelektrane Đerdap I, privodi se kraju izgradnja trećeg bloka TE Kostolac snage 350 MW. Pri kraju je i postrojenje za odsumporavanje sumpor-dioksida i praškastih materija u TENT-u A. Rezerve gasa su na zavidnom nivou, a završava se konekcija sa Bugarskom. Obezbeđuje se i snabdevanje gasom iz Azerbejdžana. Radi se tehnička dokumentacija za naftovod između Srbije i Mađarske.

Ministarka je naglasila da će za razvoj energetskog sektora u sledećih desetak godina biti potrebno 15 milijardi evra, posebno za izgradnju reverzibilnih elektrana, vetro i solarnih elektrana, gasnih interkonekcija i skladišta za naftu. Posle nekoliko decenija pokrenut je i ciklus investicija u distributivni sistem, vredan više od 180 miliona evra.

Foto: Unsplash.com

Obraćajući se u ime Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, državna sekretarka Sandra Dokić ukazala je na sve negativne posledice neracionalnog korišćenja prirodnih resursa i mere koje nadležno ministarstvo i Vlada Srbije preduzimaju u suočavanju s njima.

Apostrofirala je, pored ostalog, projekat smanjenja ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije u Republici Srbiji (u saradnji sa institucijama UN ukupno je primljeno 25 inovativnih ideja od strane naučno-istraživačkih organizacija, koje su prigodno i vrednovane, a 35 inovativnih projekata će takođe biti sufinansirano za njihovu realizaciju); podržano je šest inicijativa za intergrisanje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina u formalne tokove upravljanja otpadom. „Prihvati cirkularni izazov“ je akcija koja pokazuje da su kompanije spremne da se suoče sa preporukama iz „Zelene agende“ i da posluže kao primeri dobre prakse.

Tokom prethodne tri godine očišćeno je 900 divljih deponija, a sanirano desetak nesanitarnih deponija lociranih blizu naseljenih mesta. Dodatni akcenat je na postrojenjima za prečiščavanje otpadnih voda širom Srbije, uključujući i izgradnju 100 km kanalizacione mreže.

Putem javnih konkursa značajna sredstva su dodeljena za zamenu kotlarnica u toplanama i javnim ustanovama, ali i individualnim ložištima preko 3.000 građana.

U stručnom pratećem programu ovih manifestacija Privredna komora Srbije organizuje poslovni forum Srbija – Mađarska o saradnji u oblasti energetike i ekologije, konferenciju „Srbija na putu održivog razvoja“ te promociju akademskih programa, naučnih radova i projekata u oblasti ekologije.

Ministarstvo rudarstva i energetike, pored ostalog, organizuje predavanje na temu „Inovacije u energetici u Srbiji“ i USAID tribinu „Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh“. JKP GSP Beograd ima sesiju o efektima primene autobusa na električni pogon u Beogradu sa stanovišta ekoloških performansi i energetske efikasnosti; Institut za standardizaciju Srbije o „Standardima i ekologiji“; MT Komex o ugradnji panela i rasklapanju invertera; Društvo za zaštitu ptica Srbije – predstavljanje projekta LIFE Danube Free Sky – elektrokucija kao osnovni uzrok stradanja ptica u interakciji sa dalekovodima itd.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...