Kamatne stope za vraćanje kredita biće između jedan i tri odsto

Najavljeno raspisivanje tri konkursa za subvencije u poljoprivredi

AgrobiznisBiznisSrbija

8.12.2021 11:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najavljeno raspisivanje tri konkursa za subvencije u poljoprivredi Najavljeno raspisivanje tri konkursa za subvencije u poljoprivredi
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će u narednih 15 dana biti raspisana tri konkursa za subvencije u poljoprivredi i... Najavljeno raspisivanje tri konkursa za subvencije u poljoprivredi

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će u narednih 15 dana biti raspisana tri konkursa za subvencije u poljoprivredi i naglasio da u Srbiji neće biti nestašice hrane, ističući da je naša zemlja lider u regionu u poljoprivredi i proizvodnji hrane.

Nedimović je, gostujući na TV Pink, rekao da se prvi konkurs odnosi na nabavku mehanizacije i da država daje polovinu novca u tu svrhu.

Drugi konkurs je namenjen nabavci traktora preko IPARD programa gde je, kako kaže, povrat novca 60 odsto, dok je treći konkurs za stočarstvo, piše Tanjug.

Nedimović je objasnio da će poljoprivrednici moći da izgrade farmu ili da kupe mašine za stočarstvo uz subvencije države od 50 odsto i 40 odsto sredstava iz kredita, dok bi ulaganja poljoprivrednika bila 10 odsto.

Kako dalje navodi, država će poljoprivrednicima omogućiti da kredit vraćaju uz subvencionisanu kamatnu stopu od jedan do tri odsto.

Nedimović je najavio i novine vezane za nabavku veštačkih đubriva, što je, kako kaže, trenutno najveći problem za poljoprivrednike, ali da cena neće biti kao prošle godine.

On je rekao da će omogućiti kreditnu podršku sa nula odsto kamate i rok za prvo plaćanje u oktobru, kada prođu sve žetve kada poljoprivrednici imaju novca da plate.

Ministar je najavio uvođenje sistema eAgrar, tako da će poljoprivrednici moći da elektronskim putem konkurišu za subvencije.

Takođe, i isplate subvencija će ići po ubrzanom sistemu, a poljoprivrednici neće morati da prikupljaju dokumentaciju, jer će postojati velika baza podataka i sve će biti elektronski, navodi Nedimović.

Komentarišući meru kojom je Vlada Srbije ograničila cenu hleba na šest meseci, a cene ulja, brašna, šećera, svinjskog mesa i mleka na dva meseca, Nedimović je rekao država intervenisala u skladu sa Zakonom o trgovini jer je cena pšenice na berzama dva puta porasla od prošle žetve.

“Prošle nedelje je cena pšenice na berzama doživela blagi pad. Videćemo da li je to zakonomernost ili incident, ali od toga kako se pšenica tretira na berzi zavise i cene kukuruza, đubriva, hrane…“, izjavio je ministar.

Kako kaže, cilj je da cenom osnovnih životnih namirnica budu zadovoljni i kupci i proizvođači i prerađivači.

On je napomenuo da se na 60 dana se rade korekcije i da, ako nastavi trend pada cene pšenice, vlada može i ranije da odreaguje, te da je u ovom trenutku vlada upotrebila alate koji su joj na raspolaganju.

Naglasio je da je Srbija zemlja hrane i da proizvede dva puta više pšenice nego što je potrebno, a kukuruza tri puta više.

“Drugi će biti u mnogo većem problemu zbog gasa i struje, a to uvek povuče i cene hrane, ali ne očekujem veće probleme u Srbiji“, rekao je Nedimović i dodao da izvoz hrane iz Srbije dostiže vrednost koja se broji u milijardama dolara.

Govoreći o novim tržištima, Nedimović je rekao da je nedavno potpisan ugovor sa Indonezijom u kojoj živi 80 miliona hrišćana.

Nedimović je kazao da je u prethodna dva meseca najviše jaganjaca izvezeno u Liban, Izrael i Libiju, a otvaraju se, kaže, mogućnosti za izvoz u Irak, Saudijsku Arabiju i Iran.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...