U našoj zemlji počinju Sajam turizma I fest

Najvažniji društveni i ekonomski događaji ove nedelje

SrbijaSvet

19.2.2024 07:01 Autor: Marko Miladinović 7

Najvažniji društveni i ekonomski događaji ove nedelje Najvažniji društveni i ekonomski događaji ove nedelje
Znanje o najvažnijim budućim ekonomskim događajima omogućava pojedincima, kompanijama, pa i čitavim društvima da donose informisane odluke. Investitori mogu koristiti informacije o ekonomskim događajima... Najvažniji društveni i ekonomski događaji ove nedelje

Znanje o najvažnijim budućim ekonomskim događajima omogućava pojedincima, kompanijama, pa i čitavim društvima da donose informisane odluke.

Investitori mogu koristiti informacije o ekonomskim događajima kako bi bolje razumeli kretanje tržišta i doneli odluke o svojim investicijama. Na primer, objavljivanje izveštaja o zaposlenosti može uticati na kretanje cena na tržištu akcija, obveznica i valuta. Kompanije mogu koristiti informacije o ekonomskim događajima kako bi planirale svoje poslovanje. Recimo, ako se očekuje da će centralna banka povećati kamatne stope, kompanije mogu preispitati svoje planove za zaduživanje ili proširenje poslovanja.

Objava izveštaja o inflaciji može uticati na cene potrošačkih proizvoda, a to posledično na budžet i potrošnju pojedinaca. Takođe, informacije o održavanju poslovnih sajmova mogu biti važne za okupljanje biznis zajednice iz zemlje, regiona, pa i celog sveta.

Za vas smo izdvojili najvažnije društveno-ekonomske, pa i kulturne događaje u nedelji pred nama.

Prvog dana radne sedmice u Međunarodnom sudu pravde u Hagu započeće proces istrage o posledicama politike Izraela na okupiranim palestinskim teritorijama. Ovo može imati dalekosežne posledice na odnose više država, i to ne samo na Bliskom Istoku. Sve su veći protesti podrške palestinskoj zajednici zbog stradanja u pojasu Gaze, dok izraelski zvaničnici nastavljaju vojne operacije u ovoj razorenoj teritoriji pravdajući to borbom protiv organizacije Hamas. Broj kolateralnih žrtava i izbeglica povećava se iz dana u dan. O ovome će za nekoliko dana raspravljati i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku.

U utorak u Briselu počinje radovni sastanak ministara spoljnih poslova članica Evropske unije. Na njihovom dnevnom redu ponovo će se naći geopolitički problemi koji se praktično gomilaju na granicama Unije – nastavak rata u Ukrajini i dalje finansijske podrške Ukrajincima, problem sa izbeglicama sa severoistoka Evrope, severa Afrike i Bliskog Istoka… U četvrtak počinje i trodnevni neformalni sastanak ministara privrede i finansija zemalja Evropske unije, na kome će se raspravljati o pomenutim pitanjima.

U sredu u Rio de Žaneiru počinje dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20).

Sredinom nedelje biće i malo lepšeg povoda za vesti. Naime, legendarnom američkom reditelju Martinu Skorsezeu (Martin Scorseze), u Berlinu će biti uručena nagrada za životno delo, čuveni Zlatni medved, što će ujedno biti i uvertira za ovogodišnji filmski festival u glavnom gradu Nemačke, jedan od tri najznačajnija u Evropi.

U petak 23. februara je zvanično otvaranje 52. FEST-a u Beogradu. Pa iako će možda izostati glamur ili zvučni posetioci, kao nekad tokom zlatnog doba ovog filmskog festivala, koji je neizostavna tačka prestoničke kulture više od pola veka, najavljeni repertoar obećava dobru mešavinu umetničkih i komercijalnih hitova, te nedelju dana filmske čarolije.

Ove nedelje u Beogradu će biti održana još jedna važna manifestacija – Beogradski Sajam turizma, koji kao najposećeniji sajam turizma regiona i šire kroz veliki broj poslovnih gostiju i B2B aktivnosti, čini značajno tržište od nekoliko desetina miliona potencijalnih turista.

“Zbog ekskluzivnih sajamskih cena, first minute ponuda i paketa sa mnoštvom pogodnosti, Sajam turizma je za posetioce već dugi niz godina omiljeni godišnji orijentir za odabir aranžmana i destinacija, kao i sagledavanje svega što turistički sektor ima da ponudi”, piše u zvanićnoj najavi Sajma, koji će biti održan od 22. do 25. februara ispod kupola hala 1, 1A i 4 Beogradskog sajma.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...