LEKSIKON 2023: Aleksandar Seničić

Otvaranje renoviranog Sava Centra je događaj godine u Srbiji

InvesticijeIzdvajamoSrbijaTurizam

31.12.2023 11:11 Autor: Milica Vojtek 4

Otvaranje renoviranog Sava Centra je događaj godine u Srbiji Otvaranje renoviranog Sava Centra je događaj godine u Srbiji
Aleksandar Seničić je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije – YUTA, a na ovu funkciju došao je na predlog kolega iz turističkih agencija 2012.... Otvaranje renoviranog Sava Centra je događaj godine u Srbiji

Aleksandar Seničić je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije – YUTA, a na ovu funkciju došao je na predlog kolega iz turističkih agencija 2012. godine.

Rođen je u Beogradu, a po završetku studija Visoke hotelijerske škole započeo je rad u turizmu kao vodič za englesko govorno područje za veći broj turističkih agencija. Tokom svoje bogate i plodonosne karijere radio je za velike turističke agencije, među kojima su Jugoturs London, Jugopetrol Turizam, Odeon, Travel House, Grossi…

Nakon 2002. godine nastavlja svoje poslovno angažovanje u domenu konsaltinga u turizmu i PR aktivnostima. U periodu od 2003. do 2010. godine učestvovao je u projektima za razvoj turizma i podzakonskih akata iz oblasti turizma.

Pitali smo Aleksandra Seničića, šta je po njegovom mišljenju obeležilo 2023. godinu?

Događaj godine

– Po mojoj oceni, koja jeste i malo subjektivna, otvaranje renoviranog Sava Centra je događaj godine u Srbiji. Razlozi za to su mnogobrojni, ali svakako da je to bio preduslov da se Srbija i Beograd nađu na svetskoj mapi kongresnih destinacija na pravi način, kako bi mogli da konkurišu za najveće kongrese. Već imamo dosta dobrih rezultata, s obzirom na to da su najavljeni i dobijeni kongresi za 2025. i 2026. godinu koji će u jednom savremenom ambijentu “novog” Sava Centra svakako omogućiti da se Srbija predstavi na najbolji mogući način kao mogući organizator najvećih svetskih kongresnih manifestacija.

Na svetskom nivou, u negativnom kontekstu, to je svakako početak rata Izrael-Palestina, i dodatna nestabilnost na političkom i ekonomskom planu.

Ličnost godine

– Igor Jurić u Srbiji, za uspostavljanje sistema “Pronađi me“, kao još jedna velika pobeda u dugogodišnjoj borbi za pronalaženje najboljih rešenja kod nestanka dece, nakon izmene zakona.

Globalno, Nagres Mohamadi, iranska aktivistkinja za ženska prava, dobitnica Nobelove nagrade za mir u 2023. godini.

Najbolji poslovni potez godine

– Komercijalizacija u raznim oblastima AI tehnologije – odnosno veštačke inteligencije, sa predstavljanjem svih realnih mogućnosti primene u najrazličitijim oblastima, čiji će finansijski efekat eksponencijalno rasti.

Promašaj godine

– Nesposobnost ili nedostatak volje da se zaustavi rat u Ukrajini, jer je potpuno evidentno da kompletna svetska ekonomija ulazi u recesiju najvećim delom upravo zbog rata. Posledice mogu biti nesagledive, počev od kontinuirane inflacije i gubitka posla stotina hiljada zaposlenih.

Očekivanja u 2024. godini

– Očekivanja se, pre svega, odnose na smirivanje ratnih žarišta kao mogući početak upravljanja i rešavanja nagomilanih ekonomskih problema i globalnih tenzija. Ukoliko do toga ne dođe, očekivanja su pomalo i sumorna, bar kada je reč o inflaciji i gubitku velikog broja radnih mesta, a što se u manjoj ili većoj meri mora reflektovati i na Srbiju. Pozitivna očekivanja se odnose na smirivanje tenzija, smanjenu inflaciju i mogućnost opšteg progesa.

U sektoru koji predstavljam očekivanja jesu optimističnija u smislu konačnog izlaska sektora turizma i saobraćaja iz takozvane “korona krize“ i stabilizacije poslovanja na svim nivoima, ali uz problem za koji se mora pronaći neki bolji model rešenja, kada je reč o hroničnom nedostatku radne snage.

  • ELLA

    1.1.2024 #1 Author

    Vrhunski objekata u novom sjaju donosi progres u svima grandma privrede

    Odgovori

  • HANA

    1.1.2024 #2 Author

    Ukratko čovek lepo kaže…
    „Samo da rata ne bude“ i sve može da se ostvari.

    Odgovori

  • ZVONČICA

    2.1.2024 #3 Author

    Ovakvih dogadjaja treba da bude sto vise

    Odgovori

  • Grocka

    14.1.2024 #4 Author

    Bravo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...