Nedostatak radne snage i sve veća konkurencija glavni izazovi za domaću pekarsku industriju
18.1.2025 12:23 Autor: Miljan Paunović 19



Pekarska industrija u Srbiji beleži značajan rast u poslednje tri godine. Firme koje se bave proizvodnjom i prodajom peciva, hleba i kolača i male su po računovodstvenoj definiciji, ostvarile su u 2023. godini ukupnu dobit veću od šest milijardi dinara, što predstavlja skok u odnosu na 2022, kada je zabeleženo 2,8 milijardi dinara, i 2021. godinu sa 2,3 milijarde dinara dobiti.
Ukupni prihodi takođe su rasli – sa 82,1 milijarde dinara u 2021. godini, preko 102,6 milijardi dinara u 2022. dostigli su 110,4 milijarde dinara u 2023, pokazuju podaci bonitetne kuće CompanyWall.
Na listi najuspešnijih malih preduzeća u ovoj delatnosti nalazi se i Urban Bakery iz Kaluđerice (Beograd), koje se bavi proizvodnjom i prodajom peciva, hleba i kolača na domaćem tržištu.
Preduzetnik i direktor ovog preduzeća Vekoslav Ristić kaže za Biznis.rs da su delimično zadovojlni poslovnim rezultatima, te da stanje u njihovoj delatnosti na skali od jedan do pet može da se oceni – trojkom.
„Najčešći problemi sa kojima se susrećemo su kadrovski i nelojalna konkurencija. Tu su i teški uslovi rada za zaposlene u letnjim mesecima zbog velikih vrućina, ali i visoki porezi i doprinosi. Profit je mali u odnosu na broj zaposlenih, a veliki su troškovi za isplatu zarada i tehničko održavanje osnovnih sredstava. Brojno stanje nam takođe stvara problem u periodu godišnjih odmora i državnih praznika, kada je promet drastično smanjen ili ga nema i kada ulazimo u deficit“, objašnjava naš sagovornik i dodaje da se za rešenje nekih od navedenih problema „snalaze“, ali smatra da bi država trebalo da ima malo više sluha.
Što se tiče razvoja poslovanja, najveća promena tokom vremena vidljiva je kroz veći asortiman, jer je zbog velike konkurencije tržište postalo zahtevnije.
„Sam proces proizvodnje kod nas se nije mnogo promenio, ali tu su promene administrativne prirode poput e-fiskalizacije“, objašnjava Ristić, i dodaje da do sada nisu imali subvencije i pomoć države.
Kada su u pitanju dalji planovi firme Urban Bakery koja zapošljava 32 radnika, Ristić ističe da su oni bili narušeni u periodu pandemije i da im je glavni cilj u narednom periodu da istraju u radu još pet godina.
Inače, prva tri mesta na listi najuspešnijih malih proizvođača svežeg hleba, peciva i kolača pripadaju preduzećima iz Kaća, Novog Sada i Beograda.
Na prvom mestu, prema ukupnim prihodima u 2023. godini, nalazi se Žeki d.o.o. sa dobiti od 37,3 miliona dinara (37.332.000). Godinu dana ranije dobit ovog preduzeća sa 27 zaposlenih bila je niža i iznosila je 27.368.000 dinara.
Pročitajte još:
Na drugom mestu nalazi se preduzetnička radnja Duška Aleksića – Baker plus, čija je dobit u 2023. godini iznosila 27.146.000 dinara, dok je godinu dana ranije bila skoro tri puta niža – nešto manje od 11 miliona dinara. Oni zapošljavaju 84 radnika.
Na trećem mestu nalazi se firma Cityco d.o.o. sa 13 zaposlenih i ostvarenom dobiti od 8.794.000 dinara u 2023. godini. Godinu dana ranije profit je bio više nego duplo veći – 18,03 miliona dinara.
LEBRON
18.1.2025 #1 AuthorSlicno je u svim bransama.
SHALIMAR
18.1.2025 #2 AuthorDobre pekare koji imaju kvalitet uvek dobro rade,konkurencije ima i uvek ce biti,a radnici kada budu imali dobre uslove i platu nece otici…
Iksi
19.1.2025 #3 AuthorMa nema krize za njih 😆
DUSA
19.1.2025 #4 AuthorTek ce biti problema
HANA
19.1.2025 #5 AuthorPa treba pošteno platiti radnika.
SUNCE
19.1.2025 #6 AuthorKada bi dali adekvatne plate ne bi bilo problema sa radnom snagom.
TREX
19.1.2025 #7 AuthorŠteta bi bilo da ovako jedna uspešno preduzeće nema dovoljan br zaposlenih.
Grocka
19.1.2025 #8 AuthorVece plate dati i nece biti problema
ZVONČICA
19.1.2025 #9 AuthorTo ste lepo konstatovali 👏
Inquiete
19.1.2025 #10 AuthorGospodo promenite nesto u vasem poslovanju pa će i biti radnika.
ZVEZDA
19.1.2025 #11 AuthorNece da rade ljudi
Brana
19.1.2025 #12 AuthorSve pohvale za pekare
Faith
19.1.2025 #13 AuthorHleb se mora proizvoditi, samo je pitanje kolika ce biti cena
REA
19.1.2025 #14 AuthorDaju u pekarama plate
LAV
19.1.2025 #15 AuthorBravo za najuspesnije.
JEKSICA25
19.1.2025 #16 AuthorBice bolje
GAGA
19.1.2025 #17 AuthorSlicno je svuda
ELLA
20.1.2025 #18 AuthorPeci emo sami hleb
BIJUTI27
25.1.2025 #19 AuthorKas ne cenite majstore i ne date adekvatnu platu