Najveća korist očekuje se u poljoprivredi i auto-industriji

Od 2022. godine moguća primena 5G mreže u Srbiji

Hi-techSrbijaU fokusu

3.11.2021 13:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Od 2022. godine moguća primena 5G mreže u Srbiji Od 2022. godine moguća primena 5G mreže u Srbiji
U 2022. godini počeće aukcija frekvencijskog spektra za 5G mrežu, što će dati prelomni doprinos razvoju savremenih industrija u Srbiji, istakla je danas ministarka... Od 2022. godine moguća primena 5G mreže u Srbiji

U 2022. godini počeće aukcija frekvencijskog spektra za 5G mrežu, što će dati prelomni doprinos razvoju savremenih industrija u Srbiji, istakla je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na otvaranju dvodnevne konferencije Bizit, koja se održava u Beogradu.

Ona je navela da prve rezultate prelaska na 5G očekuje pre svega u poljoprivredi i auto-industriji. „Nadamo se da ćemo u 2022. omogućiti primenu te mreže u Srbiji, što će dati prelomni doprinos razvoju savremenih industrija“, rekla je Matić.

Matić je ocenila da je pandemija donela mnoge izazove, te da su neki prihvaćeni i iskorišćeni za napredak.

Ona je ocenila da je digitalna transformacija u godinama pandemije bila katalizator promena u svim aspektima društvenog delovanja, i da je uticala na poslovanje kompanija i odnos prema korisnicima.

Dodala je da se kontinuitet pandemijskih uslova odrazio na ogroman skok digitalnog poslovanja i elektronske trgovine koja je udvostručena. Takođe je ocenila da će e-trgovina nadmašiti rast klasične trgovine, te da postoji mnogo prostora za razvoj e-trgovine u Srbiji.

Navela je da se dosta uradilo u izmenama pravnog okruženja da bi se omogućio rast i razvoj elektronske trgovine u borbi za korisnike koja tek počinje u Srbiji.

Kao državne rezultate na polju digitalizacija, ministarka je navela završetak projekta povezane škole do kraja godine, koji će omogućiti lokalnu računarsku mrežu, 30.000 digitalnih kabineta, i besplatan internet u školama.

Značajnim razvojem saobraćajne infrastrukture kao i razvojem telekomunikacione infrastrukture daje se prilika kompanijama da nađu nove korisnike, naglasila je ona.

Posebno je istakla značaj razvoja širokopojasnog interneta po modelu javno-privatnog partnerstva za ruralna područja, koji će ove godine biti završen za 450 naselja, a u naredne dve godine još za 1.100 naselja.

Direktorka PC Pressa, organizatora konferencije Bizit, Vesna Čarknajev istakla je da 2021. godinu obeležava ozbiljna svetska ekonomska kriza distribucije i logistike, a snažne posledice se trpe kroz inflatorne pritiske.

Dodala je da velika bitka koju SAD i Kina vode za korisnike 5G mreže i ocenila da su društvene mreže postale mesto gde se dobijaju politički izbori.

Ocenila je da na svetskom planu deluje da je Zemlja postala tesna za IT kompanije, koje se sada, boreći se za korisnike, bore i za svemir.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...