ubrzava uništenje stočnog fonda i poljoprivrede

Odgajivači goveda Srbije: Isplata subvencije ratarima od 17.000 dinara pogrešna politika

AgrobiznisBiznisSrbija

19.7.2024 18:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Odgajivači goveda Srbije: Isplata subvencije ratarima od 17.000 dinara pogrešna politika Odgajivači goveda Srbije: Isplata subvencije ratarima od 17.000 dinara pogrešna politika
Predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević rekao je danas da se, predlogom Ministarstva poljoprivrede i predsednika Vlade Srbije Miloša Vučevića o isplati... Odgajivači goveda Srbije: Isplata subvencije ratarima od 17.000 dinara pogrešna politika

Predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević rekao je danas da se, predlogom Ministarstva poljoprivrede i predsednika Vlade Srbije Miloša Vučevića o isplati subvencije ratarima za sertifikovano seme od 17.000 dinara po hektaru, pogrešno usmerava poljoprivreda.

„Izdvajanje dodatnih 32 milijarde dinara za isplatu te subvencije u ratarskoj proizvodnji je dokaz apsolutnog neznanja resornog ministarstva i vlade, čime se ubrzava uništenje stočnog fonda i poljoprivrede“, rekao je Palamarević za Betu.

To udruženje, zajedno sa Udruženjem proizvođača mleka Mačvanskog okruga, kako je rekao Palamarević, „pita se da li u resornom ministarstvu postoji jedna stručna osoba koja zna da na pravi način donese mere koje će oporaviti, a ne uništiti poljoprivredu“.

Ti stočari su ocenili da je neprihvatljivo da subvencija za hektar šećerne repe iznosi 52.000 dinara, a da je Vučević na sinoćnim razgovorima sa sedam udruženja poljoprivrednika predložio da se premija na domaće junice sa 40.000 dinara podigne na 60.000 dinara, a njen odgoj traje tri godine.

Zbog toga će se, prema rečima Palamarevića, nezadovoljni stočari sutra okupiti na više lokacija u centralnoj Srbiji, kako bi upozorili vladu da „ukoliko na razuman način ne krene sa merama oporavka poljoprivrede i stočarstva, kao najvažnije grane, da će pozvati sve stočare Srbije da prosipaju stanjak po drumovima.

„Ako Ministarstvo poljoprivrede hitno ne preduzme mere za oporavak stočarstva ove godine će se rasprodati pola postojećeg fonda i više se nikakvim merama ne može oporaviti“, rekao je Palamarević, koji poseduje 170 goveda i obrađuje 200 hektara zemlje.

Dodao je da je veterinar po obrazovanju i da se tim poslom aktivno bavi i vidi kakvo je raspoloženje među stočarima Srbije.

  • KIMCHI

    20.7.2024 #1 Author

    Sve je pogresno oko poljoprivrede

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.7.2024 #2 Author

    Lepo kaze covek,ima li strucnih uopste ljudi u ministarstvu…

    Odgovori

  • SUNCICA

    23.7.2024 #3 Author

    Bas pogresno, ja stvarno ne znam kako mogu da postave tako nekog covek

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.