U Udruženju banaka Srbije kažu da su bili upoznati sa merama NBS

Olakšice za stambene kredite u primeni od oktobarske rate

Srbija

14.9.2023 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Olakšice za stambene kredite u primeni od oktobarske rate Olakšice za stambene kredite u primeni od oktobarske rate
Korisnici stambenih kredita mogu da očekuju novi anuitetni plan uz obaveštenje pet dana pre oktobarske rate, potvrdila je za RTS generalna sekretarka Udruženja banaka... Olakšice za stambene kredite u primeni od oktobarske rate

Korisnici stambenih kredita mogu da očekuju novi anuitetni plan uz obaveštenje pet dana pre oktobarske rate, potvrdila je za RTS generalna sekretarka Udruženja banaka Srbije Marina Papadakis.

Ona je ocenila da će banke osetiti teret privremenog ograničenja kamatnih stopa na stambene kredite, ali i poručila da banke imaju razumevanja za trenutak u kojem je ovakva odluka doneta, kao i da ta odluka „nije iznenadna za nas“, odnosno da su banke bile ranije upoznate sa merama centralne banke.

Odluka Narodne banke Srbije o ograničenju kamatnih stopa važi za sve stambene kredite podignute prvi put, u vrednosti do 200.000 evra za nekretninu koja je uknjižena, i primenjivaće se narednih 15 meseci.

Kamatna stopa na stambene kredite odobrene do 31. jula 2022. godine ograničena je na nominalnih 4,08 odsto. Kod stambenih kredita koji su odobreni od 31. jula 2022. godine do stupanja na snagu odluke, a čija je inicijalna kamatna stopa veća od 4,08 odsto, korisnici će zaključno s decembrom 2024. godine plaćati umanjenu ratu kredita s kamatom iz prvobitnog plana otplate.

Za stambene kredite koji se odobravaju nakon stupanja na snagu Odluke u periodu njene primene propisana su dva ograničenja.

Kod stambenih kredita s promenljivom kamatnom stopom banka je dužna da fiksni deo nominalne kamatne stope (marža banke) utvrdi u procentu koji nije viši od 1,1 odsto do 31. decembra 2024. godine, a nakon tog perioda u procentu koji bude utvrđen ugovorom o tom kreditu, dok kod stambenih kredita s fiksnom kamatnom stopom banka može odobravati takvu pozajmicu uz nominalnu kamatnu stopu do 5,03 odsto.

„Ovo je hrabra odluka Narodne banke. Naravno, za krajnje potrošače i korisnike kredita to je dobra vest, jer će imati umanjenje anuiteta od 50, pa do 150 evra procentualno i do 25 odsto, …i neće morati naknadno nadoknađivati tu razliku između administrativne i tržišne kamatne stope. Verujem da je Narodna banka Srbije pravovremeno reagovala“, rekao je za RTS Nikola Stakić, profesor Univerziteta Singidunum.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.