rešavanje važnih društvenih izazova

Otvoren drugi Javni poziv za građanska naučna istraživanja

LifestyleSrbija

10.9.2024 17:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Otvoren drugi Javni poziv za građanska naučna istraživanja Otvoren drugi Javni poziv za građanska naučna istraživanja
Centar za promociju nauke u Srbiji, u okviru Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, objavio je novi Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih... Otvoren drugi Javni poziv za građanska naučna istraživanja

Centar za promociju nauke u Srbiji, u okviru Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, objavio je novi Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja (GNI).

Taj poziv, kako je saopšteno, predstavlja priliku za naučnike i građane da zajedničkim snagama rade na rešavanju važnih društvenih izazova, prenosi Beta.

Cilj poziva je, kako je navedeno, snažnije povezivanje istraživača i građana radi iznalaženja odgovora na društvene izazove i ostvarenja zajedničkih ciljeva.

Javni poziv za finansiranje projekata građanskih naučnih istraživanja biće otvoren od 10. septembra do 10. oktobra.

Ukupna sredstva opredeljena za finansiranje realizacije projekata građanskih naučnih istraživanja iznose 35 miliona dinara, a maksimalan iznos koji se može odobriti za realizaciju pojedinačnog projekta iznosi tri i po miliona dinara.

Predlozi projekata treba da sadrže konkretan plan istraživanja i aktivnosti, plan za saradnju i razmenu znanja, kao i da nedvosmisleno pokazuju na koji način će projektne aktivnosti doprineti naučnom znanju i društvu u celini.

Podnosilac prijave i koordinator projekta može biti istraživač zaposlen u naučnoistraživačkoj organizaciji koja je registrovana na području Srbije.

Obavezna je saradnja istraživača i barem jednog aktera koji dolazi van naučnoistraživačke i akademske zajednice, kao i uključivanje građana u projektne aktivnosti i istraživački proces.

Centar za promociju nauke pripremio je i vodič za građanska naučna istraživanja koji sadrži sve ključne informacije o ulozi građana u ovom tipu istraživanja, izazovima i prednostima, kao i značajima otvorene nauke i Ciljeva održivog razvoja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.