Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris

Otvoren konkurs za StarTech grantove do 50.000 dolara i Program ubrzanog razvoja

Srbija

15.4.2024 16:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Otvoren konkurs za StarTech grantove do 50.000 dolara i Program ubrzanog razvoja Otvoren konkurs za StarTech grantove do 50.000 dolara i Program ubrzanog razvoja
U Vladi Srbije predstavljen je novi StarTech program „Novi krug do zvezda za inovatore: Više od milion razloga za dobre ideje u Srbiji“, koji... Otvoren konkurs za StarTech grantove do 50.000 dolara i Program ubrzanog razvoja

U Vladi Srbije predstavljen je novi StarTech program „Novi krug do zvezda za inovatore: Više od milion razloga za dobre ideje u Srbiji“, koji će biti biti otvoren do 31. maja, a omogućiće inovatorima, preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima iz Srbije da se po četvrti put prijave i dobiju do 50.000 dolara bespovratne pomoći, objavio je NALED.

Osim toga, kako je navedeno, ove godine uveden je i konkurs za Program ubrzanog razvoja koji obuhvata obuke i mentorstvo, kao i podršku u izradi i plasiranju materijala koji naše inovatore treba da predstave u najboljem svetlu potencijalnim investitorima, a njihove proizvode stranim tržištima.

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije, a sa ciljem ubrzanog privrednog rasta i transformacije naše ekonomije u digitalnu, izvozno orijentisanu i zasnovanu na znanju i inovacijama.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je da je veoma značajno što je fokus StarTech-a na povezivanju fakulteta, naučno-istraživačkih organizacija i privrede sa ciljem da se olakša razvoj inovativnih proizvoda i usluga.

Ovaj projekat već tri godine doprinosi ključnim prioritetima Vlade Srbije, a to su digitalizacija i ubrzani privredni razvoj zasnovan na nauci, kreativnosti i novim tehnologijama. Zajedno sa partnerima iz kompanije Philip Morris i NALED-om gradimo novi inovacioni ekosistem sa željom da pružimo podršku inovatorima, kako bismo došli do snažnijeg ekonomskog razvoja, ali razvoja društva u celini“, rekla je Begović.

Foto: Freepik.com

Direktor korporativnih poslova za region jugoistočne Evrope u kompaniji „Philip Morris“ Ivan Miletić kazao je da na ovakvim reformskim poduhvatima javni i privatni sektor moraju da rade zajedno.

„Kada smo pokretali StarTech imali smo jasan cilj, a to je transformacija domaće ekonomije tako da bude zasnovana na znanju. Projekat je doprineo da se poveća broj inovativnih biznisa kod nas, stvore bolji uslovi za inovatore i Srbija pozicionira kao zemlja koja podstiče i podržava inovativne biznise“, kazao je Miletić.

Programska direktorka u NALED-u Jelena Bojović saopštila je da su za naredna dva konkursa opredeljena bespovratna sredstva u iznosu od milion dolara.

„Nakon prve tri godine programa, tokom kojih je podrška u većoj meri bila usmerena na inovacije u ranoj fazi razvoja, nastavljamo aktivnosti sa fokusom na projekte većeg nivoa spremnosti za izlazak na domaća i strana tržišta investicija, proizvoda i usluga. U ovom ciklusu zato ćemo dodeliti najmanje deset većih grantova i pružiti podršku kroz Program ubrzanog razvoja“, objasnila je Bojović i dodala da je svim zainteresovanim dostupna do 10. maja i besplatna stručna podrška za pripremu prijave za konkurs.

StarTech je do sada podržao 82 inovacije kroz grantove od oko tri miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...