početak povezivanja sa prištinom i lukom drač u albaniji

Otvorena prva deonica auto-puta Niš-Merdare dužine 5,5 kilometara

Srbija

26.7.2023 10:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Otvorena prva deonica auto-puta Niš-Merdare dužine 5,5 kilometara Otvorena prva deonica auto-puta Niš-Merdare dužine 5,5 kilometara
Prva deonica auto-puta Niš-Merdare, dužine 5,5 kilometara, puštena je danas u saobraćaj. Na toj deonici Merošina-Merošina 1, izgrađena je petlja „Merošina istok“, dva mosta... Otvorena prva deonica auto-puta Niš-Merdare dužine 5,5 kilometara

Prva deonica auto-puta Niš-Merdare, dužine 5,5 kilometara, puštena je danas u saobraćaj. Na toj deonici Merošina-Merošina 1, izgrađena je petlja „Merošina istok“, dva mosta i dva nadvožnjaka. Izvođač radova je kompanija Strabag.

Otvaranju deonice u Merošini prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre (Emanuele Giaufret), ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka za evrointegracije Tanja Miščević, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić.

Vučić je rekao da je za Srbiju važno da se poveže sa Gračanicom, Prištinom, Dračom jer to dovodi investitore, olakšava posao i napredak, uvoz i izvoz robe i usluga.

„Moramo da budemo promoteri saradnje, da radimo više i živimo bolje. Samo privredni rast obezbeđuje smanjenje razlike između Srbije i razvijenih zemalja“, kazao je Vučića, a prenosi Beta.

Srbija sada, po njegovim rečima, proporcionalno svojoj veličini gradi najveći broj puteva u Evropi.

„U Nišu u septembru polažemo kamen temeljac za novu fabriku, gde će biti 375 radnih mesta“, najavio je Vučić i dodao da će država nastaviti da ulaže u pet okruga, u Toplički, Nišavski, Pirotski, Jablanički i Pčinjski.

Žofre je rekao da je izgradnja puteva simbol evrointegracija.“Put je transportna ruta, ali i veza ljudi u regionu. Ova saobraćajnica je put stabilnosti, mira i pomirenja. Povezaće Niš sa Jadranom sve do luke Drač i biće kičma regionalne putne mreže“, rekao je on.

Istakao je da je finansiranje izgradnje auto-puta Niš-Merdare deo plana EU za Zapadni Balkan namenjen velikim infrastrukturnim projektima, koji predviđa da do 2027. godine bude obezbeđeno 30 milijardi evra za iskorišćenje značajnih potencijala celog regiona.

„Izgradnja ovog puta deo je šire slike, deo velikog ekonomsko-investicionog plana. Ovde u Srbiji takođe radimo na izgradnji brze pruge Beograd-Niš. Mi smo rešeni da nastavimo dobru saradnju sa Srbijom. Veze koje Srbija ima sa EU su već jake, a biće i jače. Mi smo prijatelji Srbije i nastavićemo i dalje da radimo u tom duhu“, rekao je Žofre.

Deonica od Merošine do Merošine 1 je prva od četiri deonice na auto-putu od Niša do Beloljina, koji je dug 32,65 kilometara.

Za finansiranje te četiri deonice u iznosu od 225,6 miliona evra obezbeđena su bespovratna sredstva Investicionog okvira EU za Zapadni Balkan (WBIF) u iznosu od 40,6 miliona evra i zajam od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evopske investicione banke (EIB) od 185 miliona evra.

Ukupna dužina auto-puta Niš-Merdare je 77 kilometara, a na njemu je predviđena izgradnja 88 mostova, sedam denivelisanih raskrsnica i 35 tunela.

Izgradnja te sabraćajnice, nazvane „Auto-put mira“, koštaće oko 1,4 milijarde evra, a povezaće jug Srbije i Prištinu i biće deo auto-puta koji će preko Tirane povezati Niš sa lukom Drač u Albaniji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...