poziv preduzećima da se uključe u model dualnog obrazovanja

PKS priprema program podrške preduzetnicima za brži pristup subvencijama

PoslovanjePreduzetnikSrbija

1.11.2023 18:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

PKS priprema program podrške preduzetnicima za brži pristup subvencijama PKS priprema program podrške preduzetnicima za brži pristup subvencijama
Privredna komora Srbije (PKS) i Vlada Srbije uradiće analizu svih programa podrške namenjenih preduzetnicima i porodičnim firmama kako bi zajedno došli do najboljih rešenja... PKS priprema program podrške preduzetnicima za brži pristup subvencijama

Privredna komora Srbije (PKS) i Vlada Srbije uradiće analizu svih programa podrške namenjenih preduzetnicima i porodičnim firmama kako bi zajedno došli do najboljih rešenja i omogućili im da brže i lakše dođu do subvencija koje daje država, najavio je u sredu predsednik PKS Marko Čadež.

„Cilj je da mala porodična preduzeća i preduzetnici lakše dođu do neophodnih sredstava za poslovanje i postanu kompanije koje su od preduzetničkog poduhvata prerasle u velike poslovne sisteme“, rekao je Čadež na dvodnevnoj konferenciji, posvećenoj preduzetništvu „Ja, preduzetnik“ u hotelu Mövenpick Resort and Spa Fruske Terme u Vrdniku, a saopštila PKS.

Istraživanja, kako je rekao, pokazuju da se 75 odsto porodičnih kompanija u Srbiji finansira iz sopstvenih izvora, a osnovni problem za male firme je kako da dođu do sredstava u bankama.

„Želimo da ovim preduzećima, na zahtev Kabineta premijerke, uradimo evaluaciju svih programa pomoći koje država pruža za ovakve kompanije i vidimo šta je ono što može da bude bolje i efikasnije“, rekao je Čadež.

Istakao je da PKS privrednicima može da pomogne u digitalizaciji njihovog poslovanja kroz Centar za digitalnu transformaciju (CDT), ali i obučiti ih kako da se priključe procesu zelene transformacije.

Čadež je rekao da je u okviru CDT-a počeo program primene veštačke inteligencije za kompanije i da je do sada 30 kompanija primenilo neka od rešenja koje Centar nudi.

On je, govoreći o prelasku na „zeleno poslovanje“ domaćih kompanija ukazao da im u tom procesu može pomoći Komora kroz HelpDesk PKS koji kompanijama pruža podršku u dostizanju standarda koje treba da ispune kako bi zadovoljili visoke zahteve evropskih kupaca, kao i kroz obuke koje PKS organizuje, a kojih je u prošloj godini bilo više od 200 sa preko 12.000 polaznika.

Zato će, između ostalog, zadatak PKS biti, kako je navedeno, da tradicionalna porodična preduzeća spaja sa inovativnom IT zajednicom koja nudi digitalizaciju i savremena inovativna rešenja u poslovanju kako bi se stvorio domaći kvalitetan proizvod za ceo svet.

Predsednik PKS pozvao je u sredu sva preduzeća u Srbiji da se uključe u model dualnog obrazovanja u narednoj školskoj 2024/2025. koji nudi 83 obrazovna profila, od kojih je 10 novih.

  • tamara71

    1.11.2023 #1 Author

    Bice super ako se to ne zloupotrebi

    Odgovori

  • CIGI

    5.11.2023 #4 Author

    Brze do subvencija za preko veze jos laksim putem

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...