Ovogodišnji rod manji za 30 odsto od prošlogodišnjeg

Počela berba višanja na jugu Srbije, otkupna cena od 70 do 85 dinara po kilogramu

AgrobiznisBiznisSrbija

10.6.2024 14:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Počela berba višanja na jugu Srbije, otkupna cena od 70 do 85 dinara po kilogramu Počela berba višanja na jugu Srbije, otkupna cena od 70 do 85 dinara po kilogramu
Berba višanja je proteklog vikenda počela na jugu Srbije, a otkupna cena je od 70 do 85 dinara za kilogram. Inženjer voćarstva i vlasnik... Počela berba višanja na jugu Srbije, otkupna cena od 70 do 85 dinara po kilogramu

Berba višanja je proteklog vikenda počela na jugu Srbije, a otkupna cena je od 70 do 85 dinara za kilogram.

Inženjer voćarstva i vlasnik voćnjaka višanja iz Merošine Hranislav Perić kazao je za agenciju Beta da je otkupna cena prihvatljiva, ali je ukazao da je ovogodišnji rod višanja izuzetno slab.

On je kazao da je ovogodišnji rod višanja manji za 30 odsto od prošlogodišnjeg, ali je prošlogodišnji bio za 50 odsto manji od roda u 2022. godini. Po njegovim rečima, u pojedinim voćnjacima na stablima je svega po par kilograma višanja.

Naveo da je poređenja radi, na jednom otkupnom mestu u Merošini prošle godine prvog dana otkupa predato 10 tona višanja, a ove godine jedva jedna tona.

„U periodu cvetanja bile su izuzetno visoke temperature i suv vetar, što je onemogućilo oplodnju cvetova. Pored toga prošle godine su mnoge zasade zahvatile bolesti, među kojima i monilija, što se odrazilo i na ovogodišnji rod“, objasnio je on.

„Dobar rod imaće samo oni voćari koji su poštovali sve agrotehničke mere, a takvih je malo. Ljudi su prestali da ulažu u zasade jer su prethodnih godina otkupne cene višanja bile izuzetno niske“ – rekao je Perić.

Po njegovim rečima, brojni zasadi višanja na području merošinske opštine su proteklih godina napušteni, pa je sada pod tim voćem oko 500 hektara, dok je pre desetak godina opština Merošina prednjačila u Srbiji sa 2.000 hektara višnjika.

 • oblak67

  10.6.2024 #1 Author

  Sramota kako je mala cena

  Odgovori

 • Manja

  10.6.2024 #2 Author

  Sa takvom situacijom mogla je i otkupna cena da bude veca, pogotovo sto je ovogodisnji rod manji za 30 odsto…

  Odgovori

 • MIKIMILE

  10.6.2024 #3 Author

  Toliko posla oko voca ima a cena nikakva,zalosno.

  Odgovori

 • MARA

  11.6.2024 #4 Author

  Uvek se podcene

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.