Rok ističe 15. oktobra

Počinje podnošenje zahteva za priključivanje nelegalnih objekata – puno posla za geodete

InfrastrukturaSrbija

15.9.2023 11:31 Autor: Milica Rilak 10

Počinje podnošenje zahteva za priključivanje nelegalnih objekata – puno posla za geodete Počinje podnošenje zahteva za priključivanje nelegalnih objekata – puno posla za geodete
Vlasnici nezakonito izgrađene porodične kuće ili stana od danas mogu da podnesu zahtev za priključenje na struju, gas, grejanje, vodu i kanalizaciju. Zahtevi se... Počinje podnošenje zahteva za priključivanje nelegalnih objekata – puno posla za geodete

Vlasnici nezakonito izgrađene porodične kuće ili stana od danas mogu da podnesu zahtev za priključenje na struju, gas, grejanje, vodu i kanalizaciju. Zahtevi se podnose službi za ozakonjenje opštine ili grada na čijoj teritoriji se nalazi objekat, a rok za predaju zahteva ističe 15. oktobra.

Za podnošenje zahteva neophodno je, osim lične karte i dokaza o vlasništvu nad nekretninom, predati i geodetski snimak objekta. Vlasnik studija za geodetske poslove „Intergeo“, inženjer Slaviša Matić, za Biznis.rs potvrđuje da je interesovanje građana za tu uslugu veliko, kao i da je na terenu primetio da se najčešće snimci prave radi podnošenja zahteva za priključak na struju.

Veliko interesovanje građana za priključke na komunalnu infrastrukturu očekivali su i u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI), a ministar Goran Vesić naveo je na sastanku sa predstavnicima beogradskih opština da samo u glavnom gradu ima oko 50.000 nelegalnih objekata.

Uprkos ogromnoj tražnji, na uslugu geodeta ne čeka se predugo. Matić nam kaže da geodetski snimak objekta može da bude gotov u roku od dva do tri dana od izlaska na teren.

„Stranke dobiju dva ili tri primerka, a geodetski snimak može da posluži za podnošenje zahteva za privremeni priključak, a kasnije ga mogu iskoristiti i u postupku legalizacije„, rekao nam je vlasnik studija za geodetske poslove „Intergeo“.

Kada je reč o troškovima, cena geodetskog snimka kreće se oko 150 evra, dodao je naš sagovornik.

Ko može podneti zahtev za priključenje?

Priključenje je, inače, moguće samo za jedan objekat, odnosno jedan stan istog vlasnika koji se koristi za stanovanje. Kada je reč o proceduri podnošenja zahteva, ona je detaljno opisana u uputstvu koje je objavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (MGSI), a na osnovu nedavno usvojene Uredbe.

Vlasnik nelegalnog objekta može podneti zahtev za privremeno priključenje na sve infrastrukturne mreže ili pojedinačno na struju, gas, grejanje, vodu ili kanalizaciju.

Goran Vesić i predstavnici beogradskih opština / Izvor: MGSI

Za vlasnike stanova zahtev za privremeno priključenje podnosi stambena zajednica. Pored toga, dostavljaju se i zahtevi vlasnika stanova, sa dokazima propisanim uredbom, za svaki pojedinačni stan.

Za zgrade zahtev obavezno sadrži i zahtev za priključenje zajedničkih delova zgrade (liftovi, osvetljenje, podstanice…) na distributivni sistem električne energije.

U slučaju da nije formirana stambena zajednica, zahteve podnose vlasnici stanova.

Šta je potrebno od dokumentacije?

U opštinsku ili gradsku službu za ozakonjenje treba poneti očitanu ličnu kartu (ili fotokopiju u slučaju da je lična karta bez čipa) vlasnika nelegalnog objekta i članova njegovog domaćinstva, kao i geodetski snimak objekta.

Uz to, treba priložiti i neki od dokaza poput Ugovora o kupovini ili izgradnji stana, odnosno o kupovini objekta u izgradnji, rešenje o nasleđivanju ili sličnu ispravu koja bi mogla da posluži za dokazivanje prava imovine na toj nepokretnosti. U uputstvu MGSI pobrojano je, inače, desetak mogućih dokaza.

Za objekte izgrađene bez građevinske dozvole dostavlja se i dokaz da je pokrenut postupak ozakonjenja.

„Vlasnik koji nema prebivalište u objektu koji je predmet priključenja dostavlja izjavu da će se odmah po privremenom priključenju sa članovima porodičnog domaćinstva useliti u objekat“, stoji u uputstvu MGSI.

Rokovi za odlučivanje o zahtevu

Nadležni organ dužan je da u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva izda obaveštenje o ispunjenosti uslova za privremeno priključenje, a ako utvrdi da nisu ispunjeni pravni uslovi za privremeno priključenje komunalnu infrastrukturu, onda o tome obaveštava vlasnika, odnosno stambenu zajednicu.

U slučaju da postoje uslovi za privremeno priključenje, nadležni organ o tome obaveštava privredno društvo (komunalno preduzeće).

Vеsić jе, inače, na sastanku sa beogradskim opštinskim službenicima rеkao da građanima trеba objasniti da nе moraju da sе priključе na komunalnu infrastrukturu u roku od mеsеc dana dok trajе prijavljivanjе, vеć da je to rok za predaju zahteva, dok dinamika priključеnja zavisi od kapacitеta komunalnih prеduzеća.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...