Dovoljno šećera za domaće potrebe

Podsticaji za proizvodnju šećerne repe 35.000 dinara po hektaru

AgrobiznisBiznisSrbija

23.2.2023 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Podsticaji za proizvodnju šećerne repe 35.000 dinara po hektaru Podsticaji za proizvodnju šećerne repe 35.000 dinara po hektaru
Setva šećerne repe trebalo bi da krene u martu, kada se za to steknu agrometeorološki uslovi. Ratari koji će je sejati već od jesenas... Podsticaji za proizvodnju šećerne repe 35.000 dinara po hektaru

Setva šećerne repe trebalo bi da krene u martu, kada se za to steknu agrometeorološki uslovi. Ratari koji će je sejati već od jesenas su počeli da pripremaju oranice za ovogodišnji rod. Još pouzdano ne znaju koliko će ih setva koštati po hektaru, pošto je đubrivo malo pojeftinilo, a cene semena i zaštitnih sredstava otišle nagore. Ali kao i ranijih godina od šećerana sa kojima imaju ugovorenu proizvodnju dobiće polovinu semena i zaštitnih sredstava od potreba, pa će im izdatak za setvu biti niži.

Ove godine, kada se završi kampanja prerade šećerne repe zemljoradnici će po prvi put dobiti podsticaj po hektaru od 35.000 dinara. Ta suma je namenjena svima koji industrijsku biljku seju do 500 hektara i budu imali prinos od 50 tona po hektaru.

Namera države je da tako podstakne poljoprivrednike da uvećaju površine, jer iz godine u godinu pod repom smo imali sve manje površina, ali uvek dovoljno da šećera imamo za domaće potrebe i za izvoz, piše Dnevnik.

Ratar Živko Vasin iz Temerina kaže da nije nedostižan uslov u prinosima, jer je i u najnepovoljnijim godinama repe bilo 60 tona po hektaru.

“Izašao je pravilnik o podsticajima i navedeno da administraciju oko isplate subvencija umesto zemljoradnika rade šećerane”, kaže Vasin.

Naveo je da će upravo zbog tih podsticaja ove godine povećati površine za četvrtinu u odnosu na lanjske.

Foto: Freepik.com

Koliko će repe biti ukupno više posejano zbog dobrih stimulativnih mera Vasin ne može da proceni, ali naglašava da se repi vraćaju zemljoradnici koji su je i ranijih godina sejali.

“Repu će sejati „stari reparoši“ i oni koji su proteklih godina sejali druge kulture. Mlade poljoprivrednike još ne interesuje setva slatkog korena, verovatno što je industirjska biljka zahtevna, neprekidno je treba obiliziti i čuvati od bolesti i do deset puta prskati da bi se zaštitila od štetočina”, ističe Vasin.

On napominje da uz dobre podsticaje poljoprivrednici sada imaju više računa da repu seju i zbog cene šećera u trgovimama.

“I nama i šećeranama cena u radnjama odgovara. Fabrikanti su zato i povećali cenu novog roda i plaćaju 55 evra po toni, a lane su za usev davali svega 43 evra po toni. Ali se maloprodajna cena vratila na nekadašnji nivo kada je kilogram šećera u radnjama vredeo nemačku marku”, objašnjava ratar iz Temerina.

Poljoprivrednik iz Kisača Jozef Fokman sejaće ove sezone repu posle više godina pauziranja. Ranijih godina sejao je druge poljoprivredne kulutre, a lanjska suša, ali i podsticaj koji će dobiti naveli su ga da ponovo gaji industrijsku biljku.

“Odlučio sma se da repu ponovo sejem, soja je lane zbog suše podbacila, a sada država daje subvencije. Pošto sam već ranijih godina sejao repu znam kako da je treba raditi i čuvami od bolesti”, naveo je Fokman.

Lane je bilo pod repom oko 30.000 hektara, a ove godine po rečima direktorke Poslovne zajednice Industrijsko bilje Olge Čurović bilo bi dobro da imamo oko 40.000 hektara.

“Repe će, očekivanja su, biti više posejano nego prošle godine,ali je još rano govoriti za koliko će biti povećane površine”, navodi Čurović.

  • TATJANA

    24.2.2023 #1 Author

    Ovo je dobro da administraciju rade šećerane a ne sami proizvodjaci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...