novi nameti za vozače u srbiji

Polisa obaveznog auto-osiguranja skuplja za sva motorna vozila

AutomobiliIzdvajamoOsiguranjeSrbija

18.1.2023 08:01 Autor: Miljan Paunović 6

Polisa obaveznog auto-osiguranja skuplja za sva motorna vozila Polisa obaveznog auto-osiguranja skuplja za sva motorna vozila
Vozači u Srbiji od 1. januara ove godine polisu obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti plaćaju po cenama većim od 12 do 15 odsto. Kako su... Polisa obaveznog auto-osiguranja skuplja za sva motorna vozila

Vozači u Srbiji od 1. januara ove godine polisu obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti plaćaju po cenama većim od 12 do 15 odsto. Kako su za Biznis.rs rekli iz Udruženja osiguravača Srbije, ovo poskupljenje važi za sve kategorije motornih vozila, a da li će cena biti viša za 12 ili 15 procenata zavisi od osiguravajućih kuća.

„Ova polisa je samo jedan deo ukupnih troškova prilikom registracije motornih vozila. Ona je u nadležnosti osiguravajućih društava i jedino je ona poskupela“, objašnjavaju iz UOS-a i dodaju praktičan primer – ukoliko je cena polise ove vrste osiguranja pre poskupljenja bila 10.000 dinara, sada bi mogla da košta od 11.200 do 11.500 dinara.

Vozači za sada ne treba da brinu, jer su cena tehničkog pregleda i visina taksi koje plaćaju prilikom registracije vozila ostale iste.

Polisa obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti poslednji put je poskupela 2014. godine, a iz Udruženja osiguravača kažu da je do povećanja cena nakon devet godina došlo zbog inflacije, odnosno rasta cena polovnih automobila, rezervnih auto-delova, kao i više cene radnog sata u servisima za automobile.

„Radni čas u pojedinim servisima poskupeo je za čak pedeset odsto, a rezervni delovi za automobile oko 30 odsto. Takođe, cene polovnih automobila su u poslednjih godinu dana porasle, te je sve ovo uslovilo i višu cenu polise“, objašnjavaju u Udruženju.

Foto: Freepik.com

Narodna banka Srbije ovog puta odobrila nove cene

Društva za osiguranje imaju obavezu da 60 dana pre nego što žele da povećaju premije osiguranja od auto-odgovornosti svoju odluku predoče Narodnoj banci Srbije i da joj dostave sva neophodna dokumenta i razloge zbog čega bi trebalo da dođe do promene cenovnika.

Narodna banka Srbije je ovog puta odobrila poskupljenje, dok to nije bio slučaj prošle godine u avgustu. Podsetimo, tada su pojedine osiguravajuće kuće podigle cene obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti za 22 odsto, što je potvrdio UOS, i dodao da „će u narednom periodu neminovno doći do korekcija među svim osiguravačima“.

Potom je reagovala guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković i tada izjavila da je odluka Udruženja osiguravača Srbije da podignu cenu obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti doneta bez konsultacije sa regulatorom, odnosno NBS, navodeći da je nedopustiva i da je centralna banka ne bi odobrila.

„To što je urađeno je nedopustivo jer utiče na inflaciju. Reč je o obaveznom osiguranju i nije se moglo bez regulatora ići u takvu odluku, a mi je svakako ne bismo odobrili, jer po našim podacima postoji dovoljnost te premije i dovoljno mogućnosti da se isplaćuju štete i nije bilo potrebe da se za tim posegne“, kazala je Tabaković na konferenciji za novinare.

Ubrzo nakon reakcije NBS cene polise od auto-odgovornosti bile su vraćene na prethodni nivo.

  • MIŠKOVIĆ

    18.1.2023 #1 Author

    Sve poskupljuje, daju se tumačenja. Ne odobrava NBS ali je ipak sve skuplje

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.1.2023 #2 Author

    Kao i sve ostalo i za osiguranje sada ce se izdvajati vise novca…

    Odgovori

  • BRANA19

    19.1.2023 #3 Author

    Ne znam jel ostalo danas nesto da nije poskupelo…strasno

    Odgovori

  • Maria

    19.1.2023 #4 Author

    Očekivano..

    Odgovori

  • Sasa

    19.1.2023 #5 Author

    A sta sa ljudima koji su platili skuplje polise niko ne spominje trebalo bi ako ste u mogucnosti biznis.rs da to vidi

    Odgovori

  • Milisavka

    22.1.2023 #6 Author

    Pa kao i sve ostalo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...