Za pristup poreskom sandučetu neophodan kvalifikovani elektronski sertifikat sa čipom

Poreska uprava od danas isključivo elektronski izdaje potvrde i rešenja o PIB-u

PoreziSrbija

1.12.2022 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Poreska uprava od danas isključivo elektronski izdaje potvrde i rešenja o PIB-u Poreska uprava od danas isključivo elektronski izdaje potvrde i rešenja o PIB-u
Poreski obveznici u Srbiji će od 1. decembra potvrde i rešenja o poreskom identifikacionom broju (PIB-u) dobijati isključivo u elektronskoj formi u poresko sanduče... Poreska uprava od danas isključivo elektronski izdaje potvrde i rešenja o PIB-u

Poreski obveznici u Srbiji će od 1. decembra potvrde i rešenja o poreskom identifikacionom broju (PIB-u) dobijati isključivo u elektronskoj formi u poresko sanduče preko portala Poreske uprave.

Poreska uprava je saopštila da će ubuduće elektronski dostavljati potvrdu o izvršenoj registraciji odnosno potvrdu o PIB-u na obrascu za novoosnovane poreske obveznike i obveznike koji vrše promene podataka o nazivu i adresi (REG obrazac), potvrdu o odjavi registracije iz jedinstvenog registra poreskih obveznika na obrascu PO, rešenje o oduzimanju ili vraćanju PIB-a i rešenje o odbijanju zahteva za vraćanje privremeno oduzetog PIB-a.

„Novi način dostave omogućava poreskim obveznicima brži uvid u razloge oduzimanja poreskog identifikacionog broja“, navela je Poreska uprava.

Procedura podnošenja zahteva za vraćanje PIB-a ostaje nepromenjena. Zahtev se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave u papirnom obliku ili u elektronskoj formi putem mejla.

Za pristup portalu Poreske uprave neophodno da poreski obveznik poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat sa čipom izdatim od strane jednog od sertifikacionih tela u Srbiji.

Dodaje se da u slučaju da poreski obveznik ne poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat, može ovlastiti drugo lice, rezidenta Srbije, podnošenjem PEP obrasca nadležnoj filijali Poreske uprave.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...