RATEL objavio rezultate merenja brzine uručivanja pisama i paketa

Pošiljke u Srbiji u proseku putuju tri dana, a najduže od jugoistoka do zapada Srbije

InfrastrukturaSrbijaZanimljivosti

21.5.2024 14:22 Autor: Milica Rilak 6

Pošiljke u Srbiji u proseku putuju tri dana, a najduže od jugoistoka do zapada Srbije Pošiljke u Srbiji u proseku putuju tri dana, a najduže od jugoistoka do zapada Srbije
Prosečno vreme prenosa pismonosnih pošiljki u Srbiji je 3,08 dana, a prioritetnih pisama 2,7 dana, objavila je Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske... Pošiljke u Srbiji u proseku putuju tri dana, a najduže od jugoistoka do zapada Srbije

Prosečno vreme prenosa pismonosnih pošiljki u Srbiji je 3,08 dana, a prioritetnih pisama 2,7 dana, objavila je Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL.

U okviru izveštaja o merenju brzine prenosa pošiljki za 2023. godinu, koje je za RATEL tokom prošle godine sprovela beogradska kompanija TCOM, navedeno je i koliko je dana bilo potrebno pošiljkama da stignu do različitih regiona u okviru Srbije, a najduže su putovale pošiljke poslata iz jugoistočne za zapadnu Srbiju – čak 10 dana.

U okviru izveštaja objašnjena je i metodologija merenja koje je trajalo tokom cele prošle godine: naime, poslato je ukupno 10.000 „običnih“ i 1.466 prioritetnih pisama, a potom je računato realno vreme uručenja u urbanim i ruralnim područjima.

Kada je reč o običnim, odnosno „neregistrovanim pismonosnim pošiljkama“, utvrđeno je da je prosečno vreme „prenosa“ 3,08 dana, kao i da je 49,51 odsto poslatih običnih test pisama uručeno u roku od dva dana, 67,98 odsto u roku od tri dana, a 88,69 odsto u roku od pet dana.

Izvor: RATEL, rezultati rokova prenosa, 2023.

Najinteresantniji deo istraživanja odnosi se na vreme putovanja pisama između 13 geografskih oblasti ili regiona u okviru Srbije.

Rekorder po dužini trajanja puta je pošiljka koja je poslata iz jugoistočne Srbije u region zapadne Srbije – trebalo joj je čak 10 dana da stigne na adresu. Dva dana manje trebalo je pošiljki koja je iz jugozapadne Srbije poslata na sever Banata, kao i iz jugostočne Srbije u Srem – i to osam dana.

Takođe, kako proizilazi iz merenja tokom 2023. godine, pošiljke poslate iz Beograda najduže putuju do Novog Sada.

Izvor: RATEL, rezultati rokova prenosa, 2023.

Tim pošiljkama trebalo je 4,2 dana da budu uručene, dok su za tačno četiri dana stizala iz Beograda na adresu u kopaoničkom kraju. Iz glavnog grada pošiljke najbrže stižu u Pomoravlje i Zapadnu Srbiju, a zanimljivo je da pošiljke poslate iz Beograda na neku drugu adresu u prestonici u proseku stignu za tri dana.

Kada je reč o prioritetnim pošiljkama, tokom perioda merenja poslato je ukupno 1.466 test pošiljki, a izmereno je da im je u proseku trebalo 2,7 dana da stignu na adresu. Pokazalo se takođe da je 32,07 takvih pošiljki uručeno za jedan dan, 59,04 odsto za dva a 74,05 za tri dana.

Najduže u ovoj kategoriji su putovale prioritetne pošiljke iz jugozapadne Srbije za Srem – u proseku 5,7 dana.

Treba, inače, uzeti u obzir da se pošta ne isporučuje u sva mesta u Srbiji svakoga dana, te da se u ruralnim područjima dostavlja jednom, dva ili tri puta nedeljno, zavisi od mesta. Takođe, tokom istraživanja, izgubljeno je 697 pošiljki poslatih u okviru pomenutih 10.000, čiji je cilj bio testiranje brzine isporuke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.