Bez dogovora o minimalnoj ceni rada, sindikati odbili 47.000 dinara

Poslodavci prihvatili predlog, ali očekuju dodatnu pomoć države

Srbija

7.9.2023 13:55 Autor: Ljiljana Begović 18

Poslodavci prihvatili predlog, ali očekuju dodatnu pomoć države Poslodavci prihvatili predlog, ali očekuju dodatnu pomoć države
Na današnjim pregovorima predstavnika Vlade, Unije Poslodavaca Srbije i reprezentativnih sindikata na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES), nije dogovoreno koliko će iznositi minimalna cena rada... Poslodavci prihvatili predlog, ali očekuju dodatnu pomoć države

Na današnjim pregovorima predstavnika Vlade, Unije Poslodavaca Srbije i reprezentativnih sindikata na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES), nije dogovoreno koliko će iznositi minimalna cena rada za 2024. godinu.

Sindikati su ostali pri svom stavu da minimalna cena rada treba da se izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom koja iznosi 51.000 dinara.

Sa druge strane poslodavci smatraju da povećanje minimalne zarade za skoro 18 odsto preveliko s obzirom na to da će inflacija u narednoj godini biti oko pet odsto.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković za Biznis.rs kaže da poslodavci konstatovali da će uz rast minimalne zarade doći do podizanja plata uopšte, što veliki broj poslodavaca iz privatnog sektora zbog visokih nameta neće moći da izdrži.

Mi jesmo ipak na kraju prihvatili predloženo povećanje minimalne cene rada od 47.154 dinara, jer uz to ide i veći neoporezivi deo za poslodavce od 25.000 dinara. Mi smo to prihvatili s tim što se nadamo da će se izaći nekim merama u susret onim firmama koje dospeju u teškoće”, navodi Atanacković.

Foto: Printscreen youtube

On ističe da ukoliko bi se prihvatio predlog sindikata za izjednačavanje vrednosti minimalne potrošačke korpe i minimalne cene rada, da bi onda povećanje iznosilo oko 30 odsto, što je u ovom trenutku previše.

“I ovo povećanje od skoro 18 odsto je više nego što je predviđeno na osnovu parametara prema kojima se usklađuje rast. A to su inflacija i rast bruto domaćeg proizvoda”, naglašava Atanacković.

Kako je na sastanku rekao ministar finansija Siniša Mali, Vlada će na svojoj sednici 14. septembra odlučiti kolika će biti minimalna cena rada.

Pretpostavka Nebojše Atanackovića je da će to upravo biti predloženi iznos od 47.154 dinara.

Podsetimo, razgovori o minimalnoj ceni rada započeli su još u junu, kada su predstavnici sindikata tražili da se minimalna zarada poveća već u toku ove godine zbog visoke inflacije. Međutim, ti početni pregovori su propali, jer su iz vlade rekli da na osnovu parametara, inflacije i rasta BDP-a, nema osnova da se zarada poveća pre 2024.

Po Zakonu o radu ukoliko se ne postigne saglasnost o povećanju, odluku će doneti država najkasnije do 15. septembra.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Goran Milić izjavio je posle sednice SES-a za Betu da je ministar finansija Siniša Mali na sednici SES-a rekao da su parametri na osnovu kojih je Ministarstvo radilo analizu o povećanju minimalca „opravdani“.

„Mi smatramo da su naši zahtevi realni jer je majska potrošačka korpa koštala skoro 52.000 dinara, a troškovi minimalne korpe namirnica znato će porasti do januara sledeće godine“, rekao je Milić.

  • SENSEI

    8.9.2023 #1 Author

    Pomoć od države je uvek dobrodošla, pogotovo privatnom sektoru

    Odgovori

    • Aca Živković

      8.9.2023 #2 Author

      Mini minimalna zarada u Srbiji bi trebalo da bude bar 700 evrova……. Sve manje od toga je vređanje elemenatarne logike….

      Odgovori

  • Anonimni

    8.9.2023 #3 Author

    Neka onda zaposle svoje ukućane da smanje troškove pošto im je večito malo!!!!

    Odgovori

    • Anoniman

      8.9.2023 #4 Author

      Ako zaposle ukucane, koji bi radili za manje, radnici ce ostati bez posla, je li vam to palo na pamet?

      Odgovori

    • Dijana

      8.9.2023 #6 Author

      Stvarno ne znam šta više ova država hoće od privatnog sektora . Dokle bre više da nas gazite . Dajte pomoć privatnom sektoru

      Odgovori

      • Operater

        5.10.2023 #7 Author

        A privatni sektor sto gazi radnike? Izrabljujete radnike, a dajete minimilac. Vecina privatnika ne postuje zakon pa daje samo taj minimalac bez putnih troskova, bez toplog obroka, regresa, minulog rada.. Dajete godisnji radnicima 2 nedelje sa vikendima za celu godinu, sta je sa ostalim danima godisnjeg po zakonu? Slobodan dan samo 1 nedeljno, a neko nema ni jedan. I onda se vi bunite zbog uvecanog minimalca od kojeg ne moze jedna osoba da zivi normalno 15 dana. Kad vam je taj minimalac veliki, onda vi nemojte vise biti privatnik i zivite od mimimalca.

        Odgovori

  • Anoniman

    8.9.2023 #8 Author

    Nema zarade u ovoj drzavi, sve sto ti daju to nam i uzmu

    Odgovori

  • PRIVATNIK..

    8.9.2023 #9 Author

    Puce sirotinji kicmaa…od nasih privatnikaa….ako im mala dobit..nek idu de ocee..i drugog razvijajuu..nego raja..utucenaa nema kud..a tkz.instant biznismeni..gaze li gazee…

    Odgovori

  • Daca

    8.9.2023 #10 Author

    Ja nista nisam prihvatio a ta napredno udruzenje poslodavaca neka odlucuje za sebe

    Odgovori

  • Slavica

    8.9.2023 #11 Author

    47000,bedno

    Odgovori

  • Jasna

    8.9.2023 #12 Author

    Pitam se samo sta cete da radite sa stvarnim ciframa gde radnici imaju platu i po 10 hiljada manju ispod minimalca,i to u drzavnom sektoru.I sta ja da radim sa takve dve plate a 4 dece skolaraca….bez ikakvih beneficija prava i mesecnih pomoci.Dam ti ja lepo 70 hiljada pa ti skoluj decu hrani ih obuci,kupi drva spremi zimnicu i to minimalno i plati drzavi globu.Ko izvede to sa ovom svotom nek se javi.Do tad se pokrijte usima

    Odgovori

  • SHALIMAR

    8.9.2023 #13 Author

    Sve je to premalo,puta tri da je onda bi se i prezivelo…

    Odgovori

  • Mika

    9.9.2023 #14 Author

    Ovih 47000 tek ce se dobiti krajem februara I imace vrednost manju od ovih 40000.ko prezivi pricace.

    Odgovori

  • Tina

    9.9.2023 #15 Author

    Ne treba preterivati,docice do masovnog rada na crno jer mnogi nece sebi moći da priušte toliki trosak,govorim o malim preduzećima.Onda će biti još gore

    Odgovori

  • MAJA

    9.9.2023 #16 Author

    Više je suvišno i čitati i pričati o ovome

    Odgovori

  • Mirjana

    10.9.2023 #17 Author

    I ne samo minimalac bedan vec i ugovori za narod koji radi na P. P ugovorima gde nemam slobodan dan bolovanje godisni odmorb a radim svaku subotu za manje od sadasnjeg minimalcaba za decu koja imaju 20 god koja rade 3 smene i da ne pricam sta im rade poslodavci

    I gde nam je tu drzava i inspekcija koja je nadlezna za nas ROBOVE

    Odgovori

  • SABRINA

    11.9.2023 #18 Author

    Dokle im više pomoć države…ako nisu sposobni da isprate minimalac, onda da se zapitaju gde greše.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...