mogućnost zajedničkog nastupanja zemalja regiona u međunarodnim organizacijama

Potpisan Memorandum o saradnji u civilnom vazduhoplovstvu Zapadnog Balkana

BiznisInfrastrukturaRegionSrbija

16.1.2023 17:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Potpisan Memorandum o saradnji u civilnom vazduhoplovstvu Zapadnog Balkana Potpisan Memorandum o saradnji u civilnom vazduhoplovstvu Zapadnog Balkana
Memoranduma o saradnji potpisali su u ponedeljak u Beogradu predstavnici direktorata i agencija za civilno vazduhoplovstvo Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Turske... Potpisan Memorandum o saradnji u civilnom vazduhoplovstvu Zapadnog Balkana

Memoranduma o saradnji potpisali su u ponedeljak u Beogradu predstavnici direktorata i agencija za civilno vazduhoplovstvo Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Turske i Albanije, u prisustvu predsednika Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (ECAC) i šefa Direktorata civilnog vazduhoplovstva Italije Alesia Kvaranta.

Time su te institucije podržale inicijativu za osnivanje Centra za obuku u oblasti obezbeđivanja sa sedištem u Beogradu.

Saglasile su se i da zajednički deluju prema Evropskoj komisiji i Evropskoj agenciji za bezbednost vazdušnog saobraćaja u cilju automatskog priznavanja pilotskih dozvola, dozvola za održavanje vazduhoplova i dozvola kontrolora letenja, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, prenosi Beta.

Zajednički će biti razmotrene mogućnosti za planiranje i sprovođenje zajedničkih inspekcija, u skladu sa nacionalnim zakonima, a po potrebi će biti organizovani i forumi civilnog vazduhoplovstva na kojima će se razmatrati pitanja od zajedničkog interesa.

Resorni ministar Goran Vesić prisustvovao je potpisivanju i ocenio da taj dokument odslikava kako izgleda ideja „Otvorenog Balkana“ u praksi.

Vesić je naveo da će Memorandum o saradnji u civilnom vazduhoplovstvu omogućiti da zemlje regiona zajednički nastupaju u međunarodnim organizacijama, međusobno priznaju dozvole, zajednički organizuju obuku za pitanja bezbednosti u međunarodnom avio-saobraćaju i da zajednički donose benefite za sve zemlje pojedinačno.

On je naveo da je inicijativa „Otvoreni Balkan“, kao i poziv na regionalnu saradnju, otvorena za sve: Crnu Goru, BIH i druge zemlje, pogotovo Tursku, Mađarsku, Italiju, odnosno za sve „zainteresovane da u regionu živimo dobro“.

“Nas dele granice, ali imamo sličan mentalitet, zajedničku istoriju i naša budućnost je u što bližoj saradnji u svakom segmentu“, rekao je Vesić.

 • Dragana

  16.1.2023 #1 Author

  Lepo je kada se saradjuje

  Odgovori

 • GOCA BG

  16.1.2023 #2 Author

  Ovo mi se svidja,sjajna vest!

  Odgovori

 • TATJANA

  17.1.2023 #3 Author

  Otvoreni Balkan je jedan od, a možda i najvažniji i najbolji sporazum koji se ikada desio na ovim prostorima.. Zajedno smo jaci

  Odgovori

 • N.N.

  19.1.2023 #4 Author

  Svaka cast

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...