Pomoć za investitore

Predstavljena Mapa investicionih prilika u Srbiji

Srbija

30.6.2023 16:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Predstavljena Mapa investicionih prilika u Srbiji Predstavljena Mapa investicionih prilika u Srbiji
Sektori koji predstavljaju isplative prilike za održiva ulaganja u Srbiji su hrana i piće, obnovljivi izvori energije i alternativna energija, infrastruktura, tehnologija i komunikacije... Predstavljena Mapa investicionih prilika u Srbiji

Sektori koji predstavljaju isplative prilike za održiva ulaganja u Srbiji su hrana i piće, obnovljivi izvori energije i alternativna energija, infrastruktura, tehnologija i komunikacije i zdravstvena zaštita, pokazala je „Mapa investicionih prilika u skladu sa UN ciljevima održivog razvoja“, koja je prezentovana u Palati Srbije na forumu „Promocija održivih investicija“.

Istaknuto je da Mapa, koja je predstavljena na Forumu, identifikuje oblasti i modele za investicije u Srbiji koje doprinose ostvarenju ciljeva održivog razvoja, a u skladu su i sa nacionalnim razvojnim potrebama i prioritetima Vlade Srbije, saopštio je Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), a prenosi Beta.

Kao najatraktivnije oblasti za održiva ulaganja izdvojili su se proizvodnja svežeg voća i povrća, organska poljoprivredna proizvodnja, proizvodnja solarne energije i izgradnja vetroelektrana, razvoj i primena pametnih tehnologija u poljoprivredi, kao i razvoj i primena sofisticiranih softverskih proizvoda i usluga.

Tu su i pružanje usluga upravljanja otpadom, izgradnja i upravljanje lučkom infrastrukturom, izgradnja energetski efikasnih stambenih objekata, izgradnja i upravljanje ugostiteljskim objektima, kao i proizvodnja i isporuka lekova, razvoj i pružanje digitalnih i specijalizovanih zdravstvenih usluga i upotreba biotehnologije u medicini.

Potencijalni investitori na Mapi mogu da pronađu informacije o tome koliko je novca potrebno uložiti u pojedinačne projekte u ovim oblastima, koliko refundiranje investicije mogu da očekuju i u kom vremenskom roku, na koji način je ova vrsta investicije usklađena sa nacionalnim razvojnim prioritetima, kao i o konkretnim ciljevima održivog razvoja čijem ostvarenju bi njihovo održivo ulaganje doprinelo.

Izvor: Freepik.com

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović rekao je da uvažavanje principa održivog razvoja u globalnim uslovima postaje sve značajnije za donosioce odluka.

„Sektori i oblasti koji su danas predstavljeni u okviru Mape su svakako među prioritetima u radu Vlade. U tim oblastima očekujemo veći priliv privatnog kapitala koji je ključan za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja i stvaranja ekonomije koja je zasnovana na poštovanju svih globalnih resursa – i ljudskih i prirodnih“, rekao je Momirović.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo istakla je da je održivi razvoj neophodan za prosperitet i napredak ljudskog društva, kao i da predstavlja zajedničko pitanje za čitavo čovečanstvo.

„Kina podržava i praktikuje Agendu UN 2030, pridržava se novog razvojnog koncepta koji uključuje inovacije, koordinaciju, zeleni razvoj, otvorenost i deljenje, i posvećena je promovisanju modernizacije u kineskom stilu. Nadam se da će objavljivanje ove mape investicionih prilika pomoći kineskim kompanijama da bolje razumeju poslovno okruženje u Srbiji, planove i politiku industrijskog razvoja i da stvore više mogućnosti za saradnju“, rekla je ambasadorka.

Stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Jakup Beriš objasnio je da je ta organizacija, zajedno sa Vladom Srbije i nadležnim institucijama, koristeći već dokazanu globalnu metodologiju UNDP-a, primenjenu u više od 30 zemalja u svetu, utvrdila u kojim oblastima u Srbiji postoje najbolje prilike za održiva ulaganja.

„Prepoznali smo pet sektora koji predstavljaju isplative prilike za održiva ulaganja: hrana i piće, obnovljivi izvori energije i alternativna energija, infrastruktura, tehnologija i komunikacije i zdravstvena zaštita“, izjavio je Beriš.

  • Jj992

    30.6.2023 #1 Author

    Ili bolje receno NEprilika…

    Odgovori

    • DUSAN

      1.7.2023 #2 Author

      Baš tako, nePRILIkA, vidi se po sadašnjim investicijama, sve minimalci rade kao robovi za strane kapitaliste.

      Odgovori

  • KIMCHI

    2.7.2023 #4 Author

    Uslovi za investiranje ostaju nejasni bez jasnih procedura

    Odgovori

  • gagica

    2.7.2023 #5 Author

    Bas tako

    Odgovori

  • Boba321

    2.7.2023 #6 Author

    ma da, odlicni smo za minimalne zarade

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...