Inicijativa L'Oreal - UNESCO For Women in Science ove godine obeležava 25 godina

Proglašene najbolje mlade naučnice programa „Žene u nauci“ za 2023. godinu

LifestyleSrbija

26.12.2023 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Proglašene najbolje mlade naučnice programa „Žene u nauci“ za 2023. godinu Proglašene najbolje mlade naučnice programa „Žene u nauci“ za 2023. godinu
Ana Dobrota, Isidora Kešelj i Milica Radaković su ovogodišnje dobitnice Nacionalnih priznanja u okviru renomiranog međunarodnog programa L’Oréal-UNESCO „Za žene u nauci“ (L’Oréal –... Proglašene najbolje mlade naučnice programa „Žene u nauci“ za 2023. godinu

Ana Dobrota, Isidora Kešelj i Milica Radaković su ovogodišnje dobitnice Nacionalnih priznanja u okviru renomiranog međunarodnog programa L’Oréal-UNESCO „Za žene u nauci“ (L’Oréal – UNESCO For Women in Science).

Na svečanoj ceremoniji održanoj u Vladi Republike Srbije, najtalentovanije mlade naučnice nagrađene su i
podsticajem u vrednosti od po pet hiljada evra namenjenim za realizaciju njihovih značajnih naučnih istraživanja iz oblasti biologije, fizičke hemije i geonauke, saopšteno je posle dodele prestižnog priznanja.

Fokus istraživanja Ane Dobrote su inovativni materijali od značaja za savremene elektrohemijske primene kao što su metal-jonske baterije i proizvodnja „zelenog“ vodonika.

Istraživanje Isidore Kešelj fokusira se na pronalaženje novih molekularnih markera koji bi služili kao prognostički odnosno dijagnostički markeri muške neplodnosti.

Milica Radaković istražuje promene klime i životne sredine tokom poslednjih milion godina na teritoriji Panonskog basena, kao i njihovu brzinu i dinamiku, sa ciljem da odgonetne koliko brzo i kako se životna sredina menja, kako bismo razumeli moderne promene klime.

„Imajući u vidu velike globalne izazove sa kojima se čovečanstvo suočava, nauka nikada nije imala ovako veliku ulogu i ovako veliku šansu“, rekla je prilikom dodele priznanja Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Foto: Željko Kovačević

Međunarodna inicijativa L’Oreal – UNESCO „Za žene u nauci“ (L’Oreal – UNESCO For Women in Science) ove godine obeležava 25 godina postojanja a program u Srbiji je pokrenut 2010. godine. Do danas je na konkursu za Nacionalna priznanja učestvovalo više od 600 mladih naučnica, a njih 38 je nagrađeno u ukupnom iznosu većem od 20 miliona dinara.

„L’Oreal-UNESCO ‘Za Žene u nauci’ je primer partnerstva koje daje glas i vidljivost izuzetnom radu i istraživanjima mnogih naučnica koje se bave rešavanjem izazova današnjice. Čineći nauku otvorenom, svi smo na dobitku“, istakao je Goran Milašinović, predsednik Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESCO.

„Sedam dobitnica Internacionalnih nagrada ‘Za žene u nauci’ su nakon ovog priznanja dobile i Nobelovu nagradu, a čak dve su ovogodišnje dobitnice. Čast nam je što su još tri mlade talentovane naučnice iz Srbije postale deo ove zaista posebne globalne zajednice i želimo im da i one dostignu izvrsnost svojih koleginica“, istakla je Ana Popara Gojković, direktorka za nauku i regulatorne poslove za Adria Balkan region i Rumuniju u kompaniji L’Oreal.

Naredni, četrnaesti ciklus programa Nacionalnog programa „Za žene u nauci“ počinje od 1. januara a konkurs za podršku naučnoistraživačkim projektima je namenjen mladim naučnicama u Srbiji, do 35 godina života, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...