Investicija koja se isplati već posle prve elementarne nepogode

Protivgradna mreža za hektar voćnjaka 2.400 evra

AgrobiznisBiznisInvesticijeSrbija

25.5.2022 10:09 Autor: Stanislav Stanišić 10

Protivgradna mreža za hektar voćnjaka 2.400 evra Protivgradna mreža za hektar voćnjaka 2.400 evra
Povećanje površine zasada voća i vinove loze pod sistemom protivgradne zaštite jedan je od ciljeva agrarne politike. Proizvodnja bez rizika najvažniji je ekonomski postulat... Protivgradna mreža za hektar voćnjaka 2.400 evra

Povećanje površine zasada voća i vinove loze pod sistemom protivgradne zaštite jedan je od ciljeva agrarne politike. Proizvodnja bez rizika najvažniji je ekonomski postulat u svakoj sferi, a pogotovo tamo gde se delatnost odvija pod otvorenim nebom.

U uslovima klimatskih promena koje predstavljaju jedan od glavnih izazova za poljoprivredu, imperativ savremenih zasada jabuke, kruške, breskve, ali i bobičastog voća i vinove loze jesu protivgradne mreže.

Zaštita od elementarnih nepogoda putem protivgradnih raketa odavno se pokazala kao nepouzdana i neuspešna, pa se u Evropi odustalo od nje i prešlo na daleko pouzdaniji način – sistem protivgradnih mreža. Projektovanje ovih sistema je najosetljiviji segment posla, jer od njega zavisi i krajnji efekat zaštite.

Da bi sistem protivgradnih mreža bio pouzdan i dugo godina stabilan, neophodno je i da materijali koji se koriste budu vrhunski. Sistem se, inače, sastoji od stubova, mreža, čeličnih žica, sajli, ankera, plastičnih kapa i niza različitih zatezača, pričvršćivača i slično.

Protivgradne mreže su jedna od presudnih komponenti za postizanje kvaliteta plodova.

„Kvalitet je danas jedan od preduslova uspeha na tržištu, a bez protivgradnih mreža nema tog uspeha. Stručnjaci savetuju proizvođačima da isključe svaku mogućnost rizika, da što manje gledaju u nebo, da više gledaju i prate konkurse kako bi ostvarili subvencije i podsticaje i tako zaštitili svoje voćnjake“, kaže za Biznis.rs vlasnik kompanije „Agro letač“ iz Inđije Mile Savić.

Ova firma ima zaokruženu proizvodnju svih neophodnih elemenata za postavljanje protivgradne mreže.

Foto: Rawpixel

Stručnjaci ističu da u Srbiji imamo proizvođače protivgradnih mreža koji po svom kvalitetu ne zaostaju za konkurentima iz zapadne Evrope.

„Kako bismo mogli klijentima da garantujemo kvalitet počeli smo da radimo po sistemu ‘ključ u ruke’, posebno što je kod nas zaokružen proces potrebnih uslova od proizvodnje do postavke sistema“, objašnjava Savić ne otkrivajući cenu usluga, jer na njeno formiranje, kako kaže, utiče mnogo faktora.

Neke druge firme sa sličnom uslugom na svojim sajtovima navode da je cena pokrivanja protivgradnom mrežom za hektar zemlje oko 236.000 dinara plus PDV.

U ovu cenu ulazi obeležavanje parcele kočićima za svaki pojedinačni stub, razmeštanje stubova po parceli, asistencija pri mašinskom pobijanju stubova, zatezanje i fiksiranje sistema i širenje mreže u letnji položaj.
Cena se odnosi na voćnjake u kojima je razmak između redova 3,2 m. Za ostale vrste voćnjaka cena se formira direktnim dogovorom sa investitorom.

„Sve kalkulacije pokazuju da se investicija u protivgradne mreže isplati već posle prvog ili drugog ozbiljnijeg grada. Jasno je da voćari moraju mnogo više da ulože kako bi sa punim autoritetom izašli na tržište. Treba uraditi mnogo na modernizaciji poljoprivredne proizvodnje, uz uvažavanje principa poljoprivrede budućnosti. Takav koncept podrazumeva potrebu za visokom profesionalnošću i kompetentnošću koja se odnosi na sve njegove elemente“, ističe Savić.

Treba napomenuti i da je uz protivgradne mreže bolje iskorišćenje sredstava za zaštitu. Predstavljaju i moćnu prepreku protiv najezde insekata, kao i šteta koje nanose ptice. Najbolje je mrežu postaviti pre sadnje, ali ukoliko poljoprivrednici nisu u mogućnosti da odmah to urade, a planiraju, trebalo bi postaviti bar stubove, a mreža se može dodati i kasnije.

 • MIŠKOVIĆ

  25.5.2022 #1 Author

  ulaganje koje se višestruko isplati na duge staze

  Odgovori

 • Lolek

  25.5.2022 #2 Author

  jeftina investicija obzirom na korist koju donosi

  Odgovori

 • TATJANA

  25.5.2022 #3 Author

  Korisno i nije skupo

  Odgovori

 • Emilija

  25.5.2022 #4 Author

  Velika korist od protivgradnih mreza a imamo i mi odlicne prozvodjace

  Odgovori

 • SRDJAN

  25.5.2022 #5 Author

  Svakako da je ovo dobro i pametno ulaganje. To je sad skoro pa neminovnost.

  Odgovori

 • GOCA BG

  25.5.2022 #6 Author

  Naravno da se isplati,samo treba imati sredstva da se kupe protivgradne mreze…

  Odgovori

 • IVAN

  25.5.2022 #7 Author

  Jako je vazno da se ulaze u protivgradni sistem

  Odgovori

 • SANJA

  26.5.2022 #8 Author

  Ne zove se bzvz investicija

  Odgovori

 • NINO

  26.5.2022 #9 Author

  Nisu lose mreze, ali skupo, realno.

  Odgovori

 • VOJKAN

  26.5.2022 #10 Author

  Ulaganje u poljoprivredu je preko potrebno danas

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...