PRVA ISPLATA MINIMALCA PROŠLA BEZ PROBLEMA Atanacković za Biznis.rs: Čekamo naredni iznos i razrešenje nekih nedoumica

IntervjuIzdvajamoSrbijaU fokusuVesti

11.5.2020 12:58 Autor: Ljiljana Begović 7

PRVA ISPLATA MINIMALCA PROŠLA BEZ PROBLEMA Atanacković za Biznis.rs: Čekamo naredni iznos i razrešenje nekih nedoumica PRVA ISPLATA MINIMALCA PROŠLA BEZ PROBLEMA Atanacković za Biznis.rs: Čekamo naredni iznos i razrešenje nekih nedoumica
Uprava za trezor počela je u četvrtak 7. maja isplatu minimalne zarade za zaposlene, u okviru ekonomskih mera podrške privredi koja je pogođena pandemijom... PRVA ISPLATA MINIMALCA PROŠLA BEZ PROBLEMA Atanacković za Biznis.rs: Čekamo naredni iznos i razrešenje nekih nedoumica

Uprava za trezor počela je u četvrtak 7. maja isplatu minimalne zarade za zaposlene, u okviru ekonomskih mera podrške privredi koja je pogođena pandemijom virusa korona, a više od million zaposlenih dobiće po tri “minimalca”.

„Nije isplaćeno svima odjednom, ali je išlo vrlo brzo. Recimo ova prva isplata za moje dve firme, dobijena je čak onog prvog dana, kada je i počelo, baš onako kako je ministar Siniša Mali i obećao“, kaže za Biznis.rs Nebojša Atanacković počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije(UPS).

Prvi od tri minimalca, koji iznosi nešto više od 30.000 dinara, dobilo je 1.051.000 zaposlenih, a za tu namenu država je uplatila 32 milijarde dinara na račune 232.000 preduzeća koja su se prijavili za pomoć.

„Ne znam da li je svima uplaćeno odmah, ali što se tiče mog i iskustva članova Unije poslodavaca, nisam čuo da je bilo problema. Za početak smo zadovoljni, ne znamo kako će se dalje situacija odvijati“, kaže Atanacković.

Iako je uplata prve od tri najavljene rate pomoći išla glatko, i dalje postoje neke nedoumice oko cele procedure kako kod poslodavaca tako i kod zaposlenih.

„Postoje još mnoge nedoumice oko isplaćivanja i prijavljivanja za minimalac kao pomoć države. Nije se do poslednjeg momenta znalo da li se novac uplaćuje na lični račun zaposlenog. Jedan od problema je čak i u tome da li neko kome je uplaćen taj minimalac, a ko je na primer vlasnik zanatske radnje, da li će i njemu biti isplaćena pomoć, jer je zamišljen program tako da se minimalac isplaćuje samo zaposlenima, a ne vlasnicima, čak i ako se i oni ubrajaju u zaposlene.

„Probelem je i recimo ako su peznioneri vlasnici, a ujedno i zaposleni , i ako im je novac uplaćen, a oni to jednostavno nisu tražili, već je po nekom automatizmu Poreska uprava, odnosno Ministarstvo finansija pogrešilo, da li i oni treba da vrate novac, da li da ga troše. Ima nekoliko nedoumica u vezi sa tim. Ako je greška države, onda ne bi trebalo da bude odgovoran onaj kome je taj iznos uplaćen. Ti detalji su ostali nerazjašnjeni kao i većina stvari koja se desila u toku ove epidemije i uopšte vanrednog stanja“, objašnjava Atancković.

Trenutno  i zaposleni i poslodavci još uvek imaju nedoumice. Poslodavci će za novac koji je zaposleni primili sada, morati da plate doprinose početkom sledeće godine.

„Ako poslodavac isplati novac za nekoga ko nije radio,on je dobio tih 30 hiljada dinara i isplatio, ali njemu sledi još 20.000 da plati i doprinose.To neće platiti sada već u januaru sledeće godine, i to se računa kao njegova obaveza. To praktično znači da radnik može da dođe, primi novac i prestane da radi, a poslodavcu će ostati obaveza da plati doprinose. Direktno gledano tu je poslodavac „dobar“ samo 10.000 dinara. Mi u Uniji poslodavaca smo insistirali, ali to nije vredelo , da se sa isplatama počne ranije, pre početka maja, jer bi u tom slučaju stvari bile jasnije“, naglašava za naš portal Atanacković.

I poslodavci i zaposleni čekaju narednu isplatu i razrešavanje trenutnih problema.

„Čekamo na razjašnjenje tih sitaucija i da vidimo kako će se isplaćivati naredni iznosi. Videćemo da li će za naredne mesece biti para, ili će morati da se štampaju“, zaključio je Atanacković.

  • Tatjana

    11.5.2020 #1 Author

    Lepo je sto je ispunjeno obecanje i sto su minimalci stvarno isplaceni

    Odgovori

  • Snezana

    11.5.2020 #2 Author

    Odlicno,znacice 👏

    Odgovori

  • GocaBG

    11.5.2020 #3 Author

    barem malo pomoci za privrednike u ovim teskim vremenima

    Odgovori

  • Dragana N

    11.5.2020 #4 Author

    taman da se ljudima pomogne u krizi. Lepo

    Odgovori

  • zorica s.

    11.5.2020 #5 Author

    Ispunjeno obecanje za minimalac.

    Odgovori

  • Gaga

    11.5.2020 #6 Author

    Ovo je najbolji nacin da se sacuvaju radna mesta i da se ceo trosak ne svali na ledja poslodavaca.

    Odgovori

  • Ljubica

    12.5.2020 #7 Author

    Obecanje ispunjeno. Lepo!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...