Povećana tražnja u odnosu na kraj decembra

Rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

13.1.2023 14:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na Produktnoj berzi Rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na Produktnoj berzi
Nakon praznika, na domaćem robno-berzanskom tržištu veća je aktivnost učesnika na strani tražnje. Kao i na kraju 2022. godine, ponuda većih količina i dalje... Rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na Produktnoj berzi

Nakon praznika, na domaćem robno-berzanskom tržištu veća je aktivnost učesnika na strani tražnje. Kao i na kraju 2022. godine, ponuda većih količina i dalje izostaje sa tržišta.

Cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda na Produktnoj berzi u Novom Sadu zabeležile su rast cena. U nedelji na izmaku ukupno je prometovano 3.725 tona robe, finansijske vrednosti 143.293.656 dinara.

U odnosu na poslednju nedelju decembra, promet je veći za 8,7 odsto.

Na tržištu kukuruza nastavljen je uzlazni cenovni trend sa kraja 2022. godine, piše u zvaničnom izveštaju Produktne berze.

Aktivnost prodavaca bila je izrazito mala na robno-berzanskom tržištu kada je kukuruz u pitanju. S druge strane, najviše interesovanja za kupovinom kukuruza izrazili su domaći trgovci i regionalni izvoznici.

Nudio se i kukuruz sa povišenom vlagom do 16 odsto, ali usled nedovoljne tražnje nije došlo do zaključenja ugovora.

U zavisnosti od toga da li je roba sa ili bez analize na aflatoksin, ugovori za kukuruz zaključeni su u cenovnom rasponu od 32,00 do 32,50 din/kg bez PDV-a. Nedeljni ponder iznosio je 32,41 din/kg bez PDV-a, što je rast od 3,39 odsto.

Od početka nedelje, bila je primetna slaba ponuda pšenice. Najviše interesovanja za kupovinom pšenice izrazili su domaći prerađivači, koji su tražili pšenicu sa 11,5 do 12 odsto proteina. Kako je nedelja odmicala, ponuđene količine bivale su veće. Ugovori za pšenicu zaključeni su u cenovnom rasponu od 34,40 do 35,50 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta. Nedeljni ponder iznosi 34,74 din/kg bez PDV-a (38,21 din/kg sa PDV-om) što je rast od 2,17 procenata.

Na tržištu soje beleži se veća tražnja u odnosu na ponudu. U ponudi je bila soja sa boljim parametrima kvaliteta, te su prodavci bili na višem cenovnom nivou u odnosu na tražnju. Ipak, izostala je ponuda većih količina ove uljarice. Ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 67,50 din/kg bez PDV-a, što je ujedno i ponderisana cena.

Iako se beleži cenovni spred između kupaca i prodavaca, cena ove uljarice imala je uzlazni cenovni trend od početka nedelje. U odnosu na kraj 2022. godine, trenutna cena je viša za 3,85 odsto.

  • SNEZANA

    13.1.2023 #1 Author

    Sve cene su znacajno skocile shodno celokupnoj situaciji.

    Odgovori

  • Coka13

    24.1.2023 #2 Author

    Cene su skočile sveukupno, tako da ovo nije ništa čudno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...