Kukuruz najtraženija roba

Rast prometa i cena na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

20.10.2023 14:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Rast prometa i cena na Produktnoj berzi Rast prometa i cena na Produktnoj berzi
Proteklu nedelju na domaćem robno-berzanskom tržištu obeležio je rast cena kukuruza i sojinog zrna. Preko Produktne berze u poslednjih pet radnih dana ukupno je... Rast prometa i cena na Produktnoj berzi

Proteklu nedelju na domaćem robno-berzanskom tržištu obeležio je rast cena kukuruza i sojinog zrna. Preko Produktne berze u poslednjih pet radnih dana ukupno je prometovano 3.090 tona robe, što predstavlja rast obima prometa za 42,10 odsto na sedmičnom nivou. Finansijska vrednost zaključenih transakcija iznosila je 64.512.488 dinara.

Najviše aktivnosti zabeleženo je na tržištu kukuruza. Sa 64 odsto udela u ukupnom nedeljnom prometu, kukuruz je zauzeo primat u trgovanju. Zbog različite strukture kupaca (izvoznici, trgovci, domaći prerađivači) pored tražnje sa brzim preuzimanjem robe, tokom nedelje tražila se i roba uz klauzulu produženog lagera do kraja novembra, piše u zvaničnom izveštaju sa jedine domaće robne berze.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 14,00 do 15,20 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 14,52 din/kg bez PDV-a, pokazujući rast od 3,14 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Berzanski ugovori za pšenicu zaključeni su u cenovnom opsegu od 19,00 do 19,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 19,42 din/kg bez PDV-a. Iako je tražnja za pšenicom bila izraženija u odnosu na ponudu gotovo cele nedelje, statistički gledano cena hlebnog zrna niža je za 0,33 odsto u odnosu na sedam dana ranije.

U ukupnom nedeljnom prometu, udeo pšenice u trgovanju iznosio je 26 procenata.

Kada je u pitanju tržište soje, slaba ponuda ove uljarice pomerala je cenu u pozitivnom smeru. Berzanski ugovori za sojino zrno zaključeni su u rasponu od 45,00 do 47,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 46,00 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast cene od 5,90 odsto.

Suncokretovo zrno trgovano je po jedinstvenoj ceni od 38,20 din/kg bez PDV-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...