obnova javnih česama i arteških bunara

Realizacija projekta za očuvanje vodnih resursa Srbije u Zaječaru

SrbijaU fokusu

30.9.2023 13:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Realizacija projekta za očuvanje vodnih resursa Srbije u Zaječaru Realizacija projekta za očuvanje vodnih resursa Srbije u Zaječaru
Kompanija Heineken Srbija i Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj (NALED) potpisali su u Gradskoj kući u Zaječaru dugoročni sporazum o saradnji, čime... Realizacija projekta za očuvanje vodnih resursa Srbije u Zaječaru

Kompanija Heineken Srbija i Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj (NALED) potpisali su u Gradskoj kući u Zaječaru dugoročni sporazum o saradnji, čime je pokrenut projekat Rezervoar.

„Ciljevi projekta su podizanje svesti o važnosti očuvanja i oporavak prirodnih vodnih resursa Srbije i poboljšanje pristupa čistoj pijaćoj vodi za građane, a biće ostvareni obnovom javnih česama i arteških bunara sa fokusom na Novi Sad i Zaječar, prečišćavanjem otpadnih voda, edukacijom i studentskim posetama pivarama kompanije, kao i sprovođenjem brojnih volonterskih akcija za zaposlene. Ovom prilikom predstavnici kompanije HEINEKEN Srbija potpisali su i sporazum o nastavku saradnje sa Gradom Zaječar i Udruženjem „Za česme“, sa kojima će do kraja godine obnoviti tri česme i jedan arteški bunar na teritoriji ovog grada“,. navodi se u saopštenju.

Neda Đokić, generalna direktorka Heineken Srbija, istakla je posvećenost kompanije da ostane dugoročan kredibilan partner zajednici u kojoj posluje.

„Podaci Studije koju je NALED izradio pokazuju da Srbija, nažalost, nije zemlja bogata vodom, a briga o ovom resursu nije dovoljno prepoznata u javnosti kao važna tema. Upravo zato je neophodno da ulažemo u očuvanje i obnovu vodnih resursa i da konstantno radimo na podizanju svesti javnosti. U okviru naše kompanijske strategije ‘Svaka kap je bitna’, do sada smo obnovili četiri česme i rekonstruisali i revitalizovali više arteških bunara“, rekla je Đokić.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić podvukao je ovom prilikom da je Heineken Srbija veoma važan partner lokalnoj zajednici i uzor koji je važno slediti kada je reč o podršci i realizaciji društveno-odgovornih aktivnosti.

Slobodan Krstović, direktor za održivi razvoj u NALED-u, rekao da će ova organizacija, zajedno sa kompanijom Heineken Srbija, raditi na mapiranju i registru lokacija, ali i uspostavljanju saradnje na lokalnim nivoima radi revitalizacije i obnove javnih česama i arteških bunara u nekoliko gradova Srbije i biti partner tokom celokupne realizacije projekta Rezervoar.

„Srbija ima oko 1.500 metara kubnih vode po stanovniku, a minimum bi trebalo da bude 2.500. Nismo toliko bogati vodama i u 91 odsto slučajeva oslanjamo se na tranzitne, dok svoje izvore zapuštamo. Zato su od posebnog značaja inicijative poput projekta koji je pokrenula kompanija HEINEKEN Srbija i zadovoljstvo nam je što ćemo počevši od Zaječara inicirati obnovu česama i bunara i u drugim gradovima“, istakao je Krstović.

Potpisivanjem sporazuma sa Gradom Zaječarom i Udruženjem „Za česme“ nastavljena je uspešna saradnja na obnovi javnih česama i arteških bunara u Zaječaru. Prema rečima predsednika Udruženja, Bobana Pogarčića, tokom prethodnog perioda obnovljene su tri česme na teritoriji grada i rekonstruisano je izvorište Trg izradom i postavljanjem replike originalne česme iz 1883. godine.

  • KIMCHI

    1.10.2023 #1 Author

    Ovo je ozbiljno pitanje, posebno bunarske vode

    Odgovori

  • mile

    1.10.2023 #3 Author

    Nadamo se da ce se i to resiti

    Odgovori

  • LAV

    1.10.2023 #4 Author

    Jako vazna stvar i svi treba time vise da se bave.

    Odgovori

  • Boba321

    1.10.2023 #5 Author

    konacno se bude oko pravih stvari

    Odgovori

  • SUNCICA

    1.10.2023 #6 Author

    treba svi vise da se bavimo ovim pitanjem

    Odgovori

  • HANA

    1.10.2023 #7 Author

    Tema na mestu, ali ovi ljudi mi ne ulivaju poverenje…

    Odgovori

  • VALERIJA

    1.10.2023 #8 Author

    To je zaista odličan projekat, samo da bude sve kako treba.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...