Saopšteni zvanični rezultati za treći kvartal

Realni rast BDP-a 3,6 odsto međugodišnje

Srbija

30.11.2023 12:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Realni rast BDP-a 3,6 odsto međugodišnje Realni rast BDP-a 3,6 odsto međugodišnje
Realni rast bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 3,6 odsto, saopštio je danas... Realni rast BDP-a 3,6 odsto međugodišnje

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 3,6 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Desezonirana serija podataka pokazuje rast bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu 2023. godine od 1,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru građevinarstva, (12,8 odsto), sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, (9,5 odsto) i sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama (3,4 odsto), piše RZS.

Posmatrano po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, u trećem kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava (1,3 odsto), izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (2,7 odsto), izdataka za finalnu potrošnju države (1,7 odsto) i bruto investicija u osnovna sredstva (4,1 odsto).

U istom periodiu, realni pad zabeležen je kod izvoza robe i usluga (1,5 odsto) i uvoza robe i usluga, (1,2 odsto).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...