Ruši se i čuvena fontana

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića počinje u martu

InfrastrukturaSrbija

17.1.2024 08:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića počinje u martu Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića počinje u martu
Obnova beogradskog Trga Nikole Pašića počeće u martu, sve je spremno za početak radova, ali se čeka stabilizacija vremena. To znači da će obnova... Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića počinje u martu

Obnova beogradskog Trga Nikole Pašića počeće u martu, sve je spremno za početak radova, ali se čeka stabilizacija vremena.

To znači da će obnova ovog pločnika u centru grada početi devet godina nakon najave.

Podsetimo, krajem prošle godine za izvođenje radova na ovom trgu izabrana je grupa ponuđača među kojima su kompanije GP Invest gradnja, Alex E&C, Slavija Proking, DC Energocoop, SDC Professional i Tesla sistemi.

“Sve je spremno za obnovu, ali raskopavanje trga neće biti sve dok ne budemo sigurni da nas sneg ili debeli minus neće iznenaditi, odnosno ne želimo da otvorimo gradilište pa da prekidamo radove usled lošeg vremena”, naveli su iz Gradske uprave, piše eKapija.

Kako je navedeno u dokumentaciji, ugovor je vredan 701 milion dinara sa PDV-om, a tenderom je predviđeno da posao bude obavljen u roku od 210 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao. Ako radovi počnu u toku marta, to bi značilo da bi sav posao, ukoliko ne bude svakojakih iznenađenja koja su pratila sve velike obnove po gradu poslednjih nekoliko godina, trebalo da bude okončan do kraja 2024. godine.

Foto: Freepik.com

Podsetimo i da će najveća promena na ovom trgu biti rušenje postojeće fontane sa prepoznatljivim vrelom i uređenje znatno svedenijeg vodoskoka, jednostavnijeg izgleda odnosno fontana izduženog oblika. Ona će biti uređena po uzoru na prvobitnu fontanu na Trgu Nikole Pašića, odnosno bez vrela, okruglog proširenja prema spomeniku, koje je dodato u poslednjoj rekonstrukciji ovog trga, urađenoj osamdesetih godina prošlog veka.

Kada je reč o ostalim radovima, buduće popločanje trga biće u crvenim tonovima pravougaonih i kvadratnih oblika, a na trgu će osim klupa u kombinaciji čelika i drveta biti postavljen i urbani mobilijar kao što su info ploča (u kombinaciji bronze i čelika) o istorijatu trga, prostor za bicikle, reklamni medij malog formata.

Spomenik Nikoli Pašiću, kako je još ranije istaknuto, ostaće na istoj poziciji i njegovo sređivanje nije obuhvaćeno ovom rekonstrukcijom.

Urbanističko-arhitektonski konkurs za uređenje tri gradska javna prostora (Trga republike, Nikole Pašića i Terazija) završen je maja 2015. godine. Prvu nagradu tada su osvojile arhitekte Zorica Savičić i Zoran Dmitrović. Njihovo idejno rešenje bilo je osnov za projektovanje i Trga republike koji je u međuvremenu rekonstruisan sa takvim propustima da ni naknadno okretanje kocki tom centralnom prestoničkom trgu nije obezbedilo dugovečnost bez „iskakanja“ kamene podloge po kojoj se kreću pešaci, biciklisti, automobili i vozila javnog prevoza.

Prvi arhitektonski konkurs za uređenje trga, koji je dugo bio poznat kao parking, sproveden je pre šest decenija. Na tom trgu je sem fontane bio viđen i spomenik Marksu i Engelsu jer se trg po njima dugo i zvao, ali to obeležje ovom dvojcu nikada nije podignuto.

Fontana je urađena, ali trg je pravi pešački prostor postao tek osamdesetih kada je i ozelenjen platanima i drugim biljkama. Spomenik Pašiću podignut je 1998, a godinu ranije trg je nazvan po tom političaru i osnivaču Narodne radikalne stranke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...