MGSI navodi da još nije urađena konačna studija opravdanosti

RSE: Povrat investicije u EXPO 2027 za najmanje 27 godina

Srbija

20.5.2024 14:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

RSE: Povrat investicije u EXPO 2027 za najmanje 27 godina RSE: Povrat investicije u EXPO 2027 za najmanje 27 godina
Srbija će specijalizovanu svetsku izložbu EXPO, koja treba da bude organizovana 2027. godine u Beogradu, isplaćivati u narednh 30 godina, piše danas portal Radija... RSE: Povrat investicije u EXPO 2027 za najmanje 27 godina

Srbija će specijalizovanu svetsku izložbu EXPO, koja treba da bude organizovana 2027. godine u Beogradu, isplaćivati u narednh 30 godina, piše danas portal Radija slobodna Evropa, a prenosi agencija Beta.

EXPO je „neprofitna manifestacija“, a tek korišćenjem izgrađenog kompleksa kao novog sajamskog prostora moći će da se opravdaju uložena sredstva, dok je rok za povrat investicije najmanje 27,4 godina, navodi se u „Prethodnoj studiji opravdanosti za EXPO i novi sajamski prostor“ u koju je RSE imao uvid.

Ta studija do sada nije bila dostupna ni javnosti ni nezavisnim institucijama koje u nadležnosti imaju kontrolu trošenja državnog novca, napominje RSE.

Studiju, odnosno dokument koji utvrđuje da li postoji društvena i finansijska opravdanost izgradnje nekog projekta je naručilo Ministarstvo građevine, a studija je izrađena 20. juna 2022. godine.

„Prethodnu studiju opravdanosti za EXPO i novi sajamski prostor“ je izradila konsultanstka firma Bates iz Bugarske, odnosno ogranak ove kompanije registrovan u Beogradu.

Ova firma je angažovana kao konsultant na projektima u Srbiji od 2001. godine, a između ostalog za procenu troškova na projektima u okviru naselja Beograd na vodi, projektima izgradnje poslovnih zgrada više svetskih kompanija u Srbiji.

Među njima su zgrade kompanija Philip Morris, HP, Cisco, kao i više desetina različitih građevinskih projekata koje su finansirali brojni privatni investitori, ali i javne institucije.

U odgovoru za Radio slobodna Evropa, Ministarstvo građevinarstva (saobraćaja i infrastrukture, MGSI) je 7. maja navelo da konačna Studija opravdanosti izgradnje kompleksa za EXPO još nije urađena.

Za lokaciju na kojoj će EXPO biti realizovan, javnost je saznala iz izjava predstavnika vlasti kada je 2022. saopšteno da će se kompleks graditi u prigradskom beogradskom naselju Surčin.

Izabrana lokacija je u tom trenutku bila poljoprivredno zemljište, bez saobraćajne i komunalne infrastrukture.

EXPO 2027 / Izvor: srbija2027.gov.rs

U „Prethodnoj studiji opravdanosti projekta EXPO i novi sajamski prostor“, navodi se da će troškovi izgradnje samo izložbenog kompleksa na toj lokaciji iznositi 500 miliona evra.

Kako je predviđeno, troškovi za sajamski deo treba da iznose 241 milion evra dok bi izgradnja dodatnih sadržaja trebalo da košta 259 miliona evra.

Da bi gradnja imala ekonomsku opravdanost, studija računa na to da će se nakon izložbe u novoizgrađene objekte u Surčinu preseliti sajam koji će uz sve dosadašnje sajamske manifestacije, morati da organizuje više događaja, koncerata, konferencija.

Ukoliko se svi ti planovi ostvare, povrat investicije u iznosu od 241 milion evra, koliko je predviđeno samo za izložbene hale, očekuje se za skoro 30 godina, navodi se u studiji.

EXPO će u Beogradu biti održan od 15. maja do 15. avgusta 2027.

Belgrade EXPO 2027 nije svetska izložba već specijalizovana izložba koja se održava između dve manifestacije svetske izložbe EXPO koja predstavlja najveći događaj takve vrste.

Specijalizovane EXPO izložbe posvećene su obrazovanju, inovacijama i održivom razvoju. Traju tri meseca, upola kraće od svetskih EXPO izložbi, a prostorno su ograničene na 25 hektara površine.

Domaćin velike, svetske izložbe 2025. godine biće Japan. Grad Osaka organizuje izložbu na području od 155 hektara sa projektovanim budžetom od 1,2 do 1,6 milijarde evra.

 • Mike

  20.5.2024 #1 Author

  Ko živ ko mrtav 🤣🤣🤣 Njima će sa se ispovraća 🤮 odmah! 🤣🤣🤑🤮

  Odgovori

 • PAVLE-2005

  20.5.2024 #2 Author

  A možda i u sledećem veku

  Odgovori

 • MIKIMILE

  20.5.2024 #3 Author

  Ima jos vremena

  Odgovori

 • SUNCE

  20.5.2024 #4 Author

  Tacno tako,samo se bojim da mi za 27 god. necemo vratiti dugove a bojim se da do tada to ne zaraste u korov.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  26.5.2024 #5 Author

  Sta bude bice,ko nas pita…

  Odgovori

 • ZELJKA

  2.6.2024 #6 Author

  Korisne vesti

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...