uparivanje kompanija sa Zapadnog Balkana

Šansa za dobavljače iz Srbije da se uključe u lance snabdevanja u Nemačkoj

EUFirme u fokusuPoslovanjePreduzetnikRegionSrbija

6.12.2022 17:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Šansa za dobavljače iz Srbije da se uključe u lance snabdevanja u Nemačkoj Šansa za dobavljače iz Srbije da se uključe u lance snabdevanja u Nemačkoj
Više od 70 kompanija sa Zapadnog Balkana, od čega oko 30 iz Srbije, u utorak u Privrednoj komori Štutgarta obavlja B2B razgovore o uspostavljaju potencijalne... Šansa za dobavljače iz Srbije da se uključe u lance snabdevanja u Nemačkoj

Više od 70 kompanija sa Zapadnog Balkana, od čega oko 30 iz Srbije, u utorak u Privrednoj komori Štutgarta obavlja B2B razgovore o uspostavljaju potencijalne saradnje sa predstavnicima 24 nemačke kompanije, sa željom da se intenzivira saradnja i pojača prisustvo u lancima snabdevanja.

Dan B2B razgovora organizuje se osmi put u okviru projekta Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana, iza kojeg stoje Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija), predstavništva nemačke privrede u zemljama Zapadnog Balkana (AHK), Privredna komora Srbije (PKS), kao i nemačko Udruženje za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku (BME e.V), a ovogodišnji domaćin je regionalna privredna komora Štutgarta.

„Želimo da damo šansu kompanijama Zapadnog Balkana da se uključe u lanac vrednosti nemačkih kompanija i nemačke industrije. To nije lako, jer nemačke kompanije mogu da kupuju bilo gde na svetu, ali se situacija menja. Bila je pandemija, puno logističkih izazova i zato nemačke kompanije sve više kada je snabdevanje u pitanju gledaju u regione koji su bliži EU“, rekao je izvršni član Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) Aleksander Markus.

Ocenio je da je to velika šansa za kompanije sa Zapadnog Balkana i posebno iz Srbije.

„Došao sam iz Ukrajine letos u Srbiju i bio prijatno iznenađen koliko su kompanije spremne za tržišnu utakmicu. Menadžeri govore pomalo i nemački, komuniciraju, bili su u Nemačkoj pa je primetan afinitet prema nemačkoj ekonomiji u Srbiji. Primetna je i spremnost menadžera da sarađuju sa nemačkim kompanijama“, rekao je on.

Kako je dodao, srpske kompanija razumeju koje uslove moraju da ispunjavaju, međutim neophodno je i unapređenje određenih veština, pre svega u standardima menadžmenta i kvalifikacijama ljudi.

Markus je istakao da je teško izmeriti koliko je tradicija ove inicijative doprinela razvoju ekonomskih odnosa Srbije i Nemačke.

„Vidimo da je trgovinska razmena beleži velika povećanja iz godine u godinu. U 2021. godini povećanje je bilo za 25 odsto u odnosu na 2020. godinu, a i ove godine će to povećanje biti iznad 20 procenata. Vrlo smo ponosni na svoju ulogu u povećanju ekonomske razmene Srbije i Nemačke“, rekao je on.

Šef međunarodnih poslova BWE Olaf Holcgrefe istakao je da je glavni cilj iskoristiti biznis mogućnosti između kompanija Zapadnog Balkana i nemačkih.

„Potencijali kompanija sa Zapadnog Balkana su velike. Posebno kod proizvodnje metala, plastike i čelika. Mi znamo da su te kompanije na putu digitalizacije i okrenute ka EU tržištu. Sada je vreme da pokažu nemačkim kompanijama potencijal regiona ZB za saradnju“, rekao je on.

Tokom osam susreta više od 300 nemačkih kompanija je učestvovalo na uparivanju sa kompanijama sa Zapadnog Balkana, a bilo je više od 3.500 planiranih B2B sastanaka.

 • BIJUTI27

  6.12.2022 #1 Author

  Korisno za obe države i razvoj ekonomskih odnosa..

  Odgovori

 • VERA

  7.12.2022 #2 Author

  Samo da ovu sansu iskoristi sto vise njih.

  Odgovori

 • GOCA BG

  7.12.2022 #3 Author

  Nase firme koje stvarno dobro rade,sigurno ce imati saradnju sa Nemackom…

  Odgovori

  • VANJA

   10.12.2022 #4 Author

   Super, trebalo bi to da iskoristimo!

   Odgovori

 • VILENJAK

  11.12.2022 #5 Author

  Imamo kvalitet, samo ga treba pametno iskoristiti.

  Odgovori

 • Gaga45

  12.12.2022 #6 Author

  Samo da se sansa lepo iskoristi

  Odgovori

 • Emilija

  12.12.2022 #7 Author

  Lepe i korisne prilike za saradnju!

  Odgovori

 • MALENA

  9.2.2023 #8 Author

  Samo da se šansa dobro iskoristi!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...