konferencija u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji

Saradnjom do rešavanja problema nelegalne trgovine u regionu

BiznisBolji posaoRegionSrbija

18.10.2023 16:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Saradnjom do rešavanja problema nelegalne trgovine u regionu Saradnjom do rešavanja problema nelegalne trgovine u regionu
Da li države regiona koriste inovativne metode u borbi protiv sive ekonomije? Na koji način „Track and Trace“ sistem elektronskog praćenja akciznih proizvoda doprinosi... Saradnjom do rešavanja problema nelegalne trgovine u regionu

Da li države regiona koriste inovativne metode u borbi protiv sive ekonomije? Na koji način „Track and Trace“ sistem elektronskog praćenja akciznih proizvoda doprinosi efikasnoj borbi protiv ilegalne trgovine i šta su preduslovi za njegovu uspešnu implementaciju? Koje korake države preduzimaju u okviru kontrole zloupotrebe prava intelektualne svojine i softverske piraterije? Ovo su ključne teme „Regionalne konferencije: Inovativni pristupi suzbijanju nelegalne trgovine“ održane u Crnoj Gori u organizaciji Američke privredne komore (AmCham) u Srbiji.

“Regionalna saradnja nadzornih organa daje rezultate i da se pomaci vide i u odnosu na prethodnu godinu, što je povećalo interesovanje za učešće na skupu, tako da  ovogodišnja konferencija obuhvata nova tržišta i širi spektar tema”, istakla je Amalija Pavić, zamenica izvršnog direktora Američke privredne komore u Srbiji.

„Imajući u vidu naše obaveze kao zemlje kandidata za članstvo u EU i obaveze preuzete potpisivanjem Protokola SZO, Republika Srbija je već odmakla u procesu pripreme za uvođenje „Track & Trace“ sistema za cigarete i nesagorevajući duvan, uspostavljajući pravni osnov za njegovu primenu. Trenutno radimo na daljem zaokruživanju regulative, koja će omogućiti jednostavnu i efikasnu implementaciju od 2025. godine“, rekao je pomoćnik ministra Dragan Demirović, iz Ministarstva finansija Srbije.

Na konferenciji je zaključeno da efikasan sistem praćenja duvanskih proizvoda mora da bude jednostavan za primenu, prilagodljiv na izmene, kao i da obuhvati digitalna rešenja, poput QR kodova koji bi bili implementirani u samom procesu proizvodnje, na pakovanjima proizvoda.

Učesnici su diskutovali i o načinima na koji nove tehnologije i istražne tehnike olakšavaju nadzor nad softverskom piraterijom, koja je veoma rasprostranjena u regionu, te uslovljavaju regionalnu saradnju i razmenu informacija u ovoj oblasti.

„Saradnja privrede i državnih organa dovodi do optimalnih rezultata, što je posebno vidljivo u domenu zaštite prava intelektualne svojine. Zato je potrebno nastaviti u ovom smeru, kroz edukaciju, prenošenje tehničkih znanja, informacija i novih tehnologija od strane nosilaca prava intelektualne svojine na nadzorne organe“, zaključio je pomoćnik ministra u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine, Aleksandar Adamović.

Kao još jedan od sistema praćenja, na konferenciji su predstavljeni i odlični rezultati koje je u Repubici Srbiji dao Nacionalni program markiranja goriva, koji omogućava kontrolu derivata nafte korišćenjem nanotehnologija, a koji je za 10 godina primene doveo do budžetskih priliva od 1.380 miliona evra.

Na kraju, u poslednjem panelu ovogodišnje konferencije koji je moderirao Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu, bilo je reči i o tome na koji način elektronska i bezgotovinska plaćanja predstavljaju efikasan alat za unapređenje transparentnosti i kontrolu transakcija, te i za nadzor nelegalnih tokova poslovanja.

Osvrćući se na rezultate nedavno sprovedenog istraživanja „Uticaj porasta vrednosti bezgotovisnkih transakcija na sivu ekonomiju i javne finansije u Srbiji“ koji pokazuju da bi širenje bezgotovinskog modela plaćanja na nivo približan proseku EU, moglo da utiče na smanjenje sive ekonomije na oko 3,4 odsto BDP-a.

Konferencija je organizovana u sklopu platforme za saradnju AmChamova u regionu, koja je ove godine obuhvatila AmCham Srbiju, AmCham Severnu Makedoniju, AmCham Bosnu i Hercegovinu i AmCham Crnu Goru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...